A migráció jobban érdekli az osztrákokat, mint a nyugdíjak

MN

2017. október 13., péntek 07:35, frissítve: péntek 08:59

Minden második osztrák azt szeretné, ha a hajrába érkezett választási kampányban a bevándorlásról, menekültekről és integrációjukról folyna vita – derül ki az Imas felméréséből, amelyet a Die Presse ismertetett.

A vasárnapi parlamenti választás előtt közölt kutatás eredménye azt mutatja, hogy a megkérdezettek 56 százaléka a migrációról szeretne vitát, és csak 51 százalékuk a szociális ügyekről, mint például a családtámogatás, a lakhatás vagy a nyugdíj. A gazdaság és a munkahelyteremtés témája a harmadik helyre szorult, csak 31 százalék szeretné, ha a választási kampány erről szólna. A bűnözést és a terrorizmust 15, az oktatást és a kormányzat stílusát 10-10, a környezetvédelmet 9 százalék említette. A sor legvégén az EU-s ügyek állnak, ez csak 4 százalék szerint fontos.

A képet árnyalja, ha életkor szerint nézzük az eredményt: a 60 éven felülieknek inkább a nyugdíjkérdés, az egészségügy és a migráció fontos, a fiatalabbaknak az oktatás, a szociális ellátás és a nyugdíj. Vidéken a bevándorlás és az életszínvonal a legfontosabb kérdés, a városokban inkább az oktatást és a szociális ellátást említették.

Ausztriában vasárnap tartanak előre hozott nemzetgyűlési választást. A legnagyobb esélyes a Sebastian Kurz külügyminiszter által vezetett Osztrák Néppárt (ÖVP), a második helyre az EU- és bevándorlásellenes Ausztria Szabadságpártja (FPÖ) futhat be, megelőzve a botrányoktól megtépázott Ausztria Szociáldemokrata Pártját (SPÖ).

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.