A román kormányfő, aki sosem finomkodik

2018. január 13., szombat 20:01

Durva kijelentése után azok is megjegyezték az 50 éves Mihai Tudose nevét, akik eddig nem ásták bele magukat a román belpolitikába. A hirtelen természetű politikust tavaly nevezték ki miniszterelnökké, előtte – 2014 és 2015 között – a gazdasági miniszteri pozíciót töltötte be. A Szociáldemokrata Párt politikusa jogi diplomát szerzett Bukarestben, így indult el a közélet irányába, ahol kissé rögös úton, de végül a csúcsra küzdötte magát.

Egy rövid ideig a Ponta-kormány gazdasági, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztere is volt, de alig egy éven belül, a bukaresti Colectiv klubban történt halálos áldozatokat követelő diszkótűz miatt, Victor Ponta benyújtotta lemondását, mivel a legtöbben az állami korrupcióban látták a tragédia valódi okát. Ponta csúfos leköszönése után a független Dacian Cioloș lett a miniszterelnök, Tudose pedig kénytelen volt átadni a helyét Costin Borcnak.

Két évvel később azonban újra visszakapta a gazdasági tárcát, amikor a szintén PSD-s Sorin Grindeanu került kormányra. Grindeanu kormányzása azonban egy bizalmatlansági indítvány miatt véget ért, így egy új kabinet összeállítására volt szükség, ekkor nevezték ki Tudosét a kormány élére.

Szinte azonnal a gúnyos kritikák kedvenc célpontjává vált beszédhibája és jellegzetes külseje miatt is, amely már önmagában karikatúráért kiált, ezen pedig lobbanékony természete sem segített túl sokat. A romániai magyaroknak már tavaly sem ígért túl sok jót a román kormány új felállása, hiszen Tudose miniszterelnökségével az oktatási miniszter Liviu Pop lett, aki igencsak hevesen ellenezte a tanügyi reformokat. A tavaly ősszel jogilag megszűnt marosvásárhelyi magyar gimnázium körüli botrány kapcsán a saját külügyminisztériuma által kibocsátott közlemény miatt végül elnézést kért, ugyanis a tárca közölte, hogy a magyar kormány állásfoglalása az ügyben „barátságtalan” és „csupán a választási kampány megnyilvánulása.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A frissen kinevezett miniszterelnök több nyilatkozatában is kiemelte, hogy nem hajlandó „apróságokon” finomkodni: számára a legfontosabb, hogy bizonyos területeken (kórházak, autópályák) sürgősen elinduljanak a fejlesztések Romániában. Szerinte az elmúlt 27 évben alig történt előrelépés egyes területeken, ezzel kapcsolatban pedig képtelen higgadtan beszélni. Előfordulhat, hogy ebben a pozíciójában sem marad majd sokáig, hiszen ő maga jelentette ki, hogy ha úgy látja, nem sikerül megvalósítania terveit, lemond. „Abban a pillanatban, amikor úgy látom, hogy nem tudom megvalósítani, amit akarok és ami szükséges, hazamegyek. Három percbe telik megírni egy papírt” – jelentette ki.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.13.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.