A románok majd kétharmada a templomot választja húsvétkor

BL

2012. április 15., vasárnap 18:21

A románok 99 százaléka megünnepli a húsvétot, és 84 százaléka részt szokott venni a feltámadási istentiszteleten – derült ki abból a felmérésből, amelyet az IRES közvélemény-kutató intézet készített az ortodox húsvét alkalmából. A román ortodox egyház 16 és fél millió tagja, valamint a görög katolikus egyház csaknem 200 ezer híve vasárnap ünnepli a húsvétot Romániában.

Az Agerpres hírügynökség által idézett felmérés szerint húsvét vasárnapján a románok 59 százaléka megy templomba. 61 százalékuk nagyon fontosnak, 31 százalékuk fontosnak, 5 százalékuk kevésbé fontosnak tartja az ünnepi hagyományokat, és alig 3 százalékuk véli úgy, hogy ezeknek nincs jelentősége.

Arra a kérdésre, hogy vallásosak-e, a románok 89 százaléka válaszolt igennel, 10 százaléka nemmel, 1 százalékuk azt mondta, nem tudja. A megkérdezettek 78 százaléka állította azt, hogy jár templomba: 48 százalékuk havonta többször, 14 százalékuk hetente többször, 16 százalékuk néhányszor egy évben, és 17 százalékuk mondta, hogy csak a fontosabb vallási ünnepeken megy templomba.

Arra a kérdésre, hogy gyóntak-e, a megkérdezettek 33 százaléka válaszolt igennel, 41 százalékuk mondta, hogy nem szokott gyónni, és 21 százalékuk azt állította, hogy nem gyónt, de tervezi. A felmérést április 12-13-án, az ortodox nagyhét csütörtökén és péntekén végezték, egy 1740 fős reprezentatív mintán.

Romániában 2002-ben a lakosság 87 százaléka ortodox vallásúnak, 1 százaléka pedig görög katolikusnak vallotta magát. A tavalyi népszámlálási adatokat még nem hozták nyilvánosságra.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.