A spanyol modellt vezetné be a kormány

TK

2012. június 17., vasárnap 20:39, frissítve: hétfő 09:50

Már augusztustól bevezetné a kormány az egészségbiztosító által régóta támogatott gyógyszerek körét érintő, úgynevezett spanyol modellt – derül ki az egészségügyi salátatörvényhez vasárnap benyújtott egyik zárószavazás előtti indítványból.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter vasárnap délutánig összesen kilenc módosító javaslatot nyújtott be az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatcsomaghoz, amelynek zárószavazása hétfőn lesz a parlamentben. Ezek közül az egyik módosító értelmében már augusztus elsejétől újabb fizetési kötelezettség terhelhet egyes gyógyszergyártókat.

Az egészségügyi dolgozók munkaidejére, ügyeleti idejére vonatkozó szabályozáson nem kívántak változtatni, az ehhez kapcsolódó félreértéseket az egészségügyi államtitkárság is tisztázni szeretné – mondta Szócska Miklós államtitkár az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ülésén.

Az MNO megírta, hogy bár a legutóbbi egészségügyi salátatörvény még a parlament előtt van, már az annak folytatását jelentő, több rendelet módosításáról szóló tervezetcsomagot is közigazgatási egyeztetésre bocsátották, amelyből egyebek mellett kiderül: a dolgozók bérrendezésére több mint 28 milliárdos fedezettel számol a kormány. Bővebben>>>

A parlament honlapján olvasható javaslat szerint azon készítmények után, amelyeket a társadalombiztosításba 2006 előtt fogadtak be, 1000 forintnál drágábbak, és nincs generikus megfelelőjük, vagyis nem helyettesíthetőek, azok után a gyártókat plusz 10 százalékos befizetési kötelezettség terheli. Ez azt jelenti, hogy az intézkedés által érintett készítmények gyártóinak a már meglévő 20 százalékos fizetési kötelezettségükkel együtt a jövőben összesen 30 százalékot kell fizetniük.

A spanyol modell bevezetését először a Széll Kálmán-terv 2.0-ban helyezte kilátásba a kormány. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályának vezetője, Bidló Judit május végén egy háttérbeszélgetésen még arról beszélt, a spanyol modellt Magyarországon oly módon vezetnék be, hogy csökkentenék azon, régóta forgalomban lévő készítmények árának támogatását, amelyeknek nincs (helyettesítő) generikus változatuk. Akkor – elmondása szerint – még több javaslat volt arról, hány évnél húzzák meg a határt, illetve a támogatást milyen mértékben csökkentsék. Hozzátette: ez az intézkedés a támogatott készítmény legalább negyedét, de akár a felét is érintheti, a készítmények száma 400 és 1600 között lehet.

Június elején az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének háttérbeszélgetésén, Leitner György elnök azt mondta: a „félreértelmezett” spanyol modell bevezetésével olyan innovatív, életmentő gyógyszerek kerülhetnek ki a társadalombiztosító által támogatott készítmények köréből, amelyek nem helyettesíthetőek: többek között daganatos betegségek, cukorbetegség vagy asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek. Hozzátette: a tervezett intézkedés viszont egy-egy termék finanszírozhatóságát is veszélyezteti, ezek akár teljesen eltűnhetnek a piacról. Az orvosok így „kényszerűen” drágább vagy kevésbé korszerű szereket tudnak majd felírni betegeiknek – mondta Leitner György.

A legfőbb elemeként az egészségügyi dolgozók visszamenőleges, illetve beépülő béremelését rögzítő, valamint a minőségi egészségügyi szolgáltatás alapvető feltételeit is tartalmazó egészségügyi salátatörvény zárószavazása, így a legutolsó módosító indítványok szavazása is hétfőn lesz a parlamentben.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.