A svédeknek is van BKK-botrányuk

2017. július 26., szerda 14:42, frissítve: szerda 19:52

Akár valamennyi jogosítvánnyal rendelkező svéd állampolgár adatai avatatlan kezekbe kerülhettek. A botrány nyomán több felelős lemondott, ennek ellenére válságba kerülhet miatta a kormány.

Több millió svéd autótulajdonos adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe egy nagy méretű adatszivárgás következtében. A most napvilágra került botrány 2015-re nyúlik vissza, az ipari és innovációs minisztérium alá tartozó közlekedési hatóság (Nemzeti Szállítmányozási Hivatal) – amely a közúti közlekedési bírságtól a hajójegyekig mindent felügyel – akkor szerződött le az IBM-mel, hogy az érzékeny adatokat tartalmazó kormányzati adatbázisokat és hálózatokat kezelje. Viszont a minisztérium a felhőbe feltöltött információkat az IBM-en keresztül olyan, immár külföldi céges partnerekkel, szerződött felekkel osztotta meg, amelyek nyilvánvalóan nem estek át nemzetbiztonsági átvilágításon.

A szociáldemokrata kormányra nézve igencsak kínos ügynek nem ez a durvábbik része, hanem az, hogy mivel járműtulajdonos nemcsak magánszemély lehet, hanem a katonaság, a rendőrség is, a rendfenntartók járműire és pénzszállító autók útvonalaira vonatkozó információk is kikerültek, együtt a bírói védelem alatt álló személyek egyes adataival.

A svéd hatóságok ugyanakkor nemzetbiztonsági okokból nem ismertették, hogy valós nemzetbiztonsági kockázat felmerült-e a szivárgás nyomán. A helyzet odáig fajult, hogy a botrány miatt válságba kerülhet a kisebbségben lévő svéd kormány. Az ellenzék ugyanis szerdán már három miniszter lemondását követelte az informatikai botrány miatt.

A svéd köztelevízió kiderítette, hogy a közlekedési hatóság belső ellenőre már tavalyelőtt jelezte, egyes informatikai szerződések felvetik a jogszabályellenességet, de semmi nem történt. A hatóság igazgatósági elnöke így két éve tudhatott a bajokról. Rolf Annerberget ezért most pénzbüntetés megfizetésére kötelezték, lemondását pedig a múlt héten jelentette be személyesen a közlekedési miniszter.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A médiabeszámolók szerint az adatok szivárgását, így akár nagy tömegű ellopását az is megkönnyítette, hogy – akárcsak a BKK online jegyvásárlási rendszerével, illetve a vele kapcsolatos, a felhasználók által feltárt biztonsági rés esetében – az adatokat itt is egyszerű szöveges formátumban továbbították. 

Az ügy után nyomozó lapoknak csak mostanra sikerült összerakni a mozaikot. A közlekedési hatóságnál már idén januárban tudni lehetett, hogy valami nincs rendjén, akkor rúgták ki ugyanis a vezérigazgatót, aki át nem világított romániai, csehországi és szerbiai IBM-adminisztrátorok számára tette lehetővé a hozzáférést az érzékeny adatokhoz. Sőt, a ma már egy neves informatikai cégnél dolgozó Kalóz Párt alapítója szerint a hadsereg vadászpilótáinak, elitkommandósainak lakcíme, fényképe és például egy ország katonai megszállása esetén létfontosságú, a hidak teherbírására vonatkozó adatok is kikerültek. Rick Falkvinge szerint nagyon súlyos a baj, mert a rendőrségi adatbázis is léket kapott, így milliók személyiségi joga sérülhetett.

Ewamari Häggkvist ügyész a svéd közrádiónak úgy nyilatkozott, bár nem tiltja törvény államigazgatási szervnek külföldi informatikai szolgáltató igénybe vételét, ilyen esetekben szigorú nemzetbiztonsági felügyelet szükséges. 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.07.27.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.