A szavazók közé lőttek a venezuelai referendumon

MN

2017. július 17., hétfő 09:11, frissítve: hétfő 10:45

Csaknem 7,2 millió ember vett részt a venezuelai ellenzék által rendezett népszavazáson, és 98 százalékuk elutasította a Nicolás Maduro államfő kezdeményezését alkotmányozó nemzetgyűlés összehívására – közölte helyi idő szerint vasárnap éjszaka a szavazás felügyeletével megbízott rektori bizottság vezetője.

A venezuelai egyetemek rektoraiból álló testület a szavazatok 95 százalékának összeszámlálása alapján közölte az eredményeket – írja az MTI.

A 31 millió lakosú Venezuelában 19 millió embernek van szavazati joga. A rektori bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmányozó nemzetgyűlést elutasítók száma alig kevesebb a másfél évvel ezelőtti választáson az ellenzékre leadott szavazatok számától.

Az ellenzék által rendezett nem hivatalos népszavazáson három kérdést tettek fel.

  • Az első arra vonatkozott, hogy a polgárok elutasítják-e és nem ismerik-e el az államfő által kezdeményezett alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását a nép előzetes jóváhagyása nélkül. Erre a polgárok 98,4 százaléka mondott igent.
  • A második kérdés arra vonatkozott, a polgárok követelik-e a fegyveres erőktől, hogy tartsák be és oltalmazzák a hatályos alkotmányt, illetve támogassák a parlament döntéseit.
  • A harmadik kérdés arról szólt, hogy meg kell-e újítani a hatalmi ágakat az alkotmánnyal összhangban, és kell-e új választásokat tartani, illetve nemzeti egységkormányt alakítani? Erre a két kérdésre a referendumon részt vevők ugyancsak több mint 98 százaléka mondott igent.

Az ellenzéki vezetők sikernek tekintik a népszavazást. Egyikük, Maria Corina Machado úgy nyilatkozott, hogy a referendumon „a méltóság győzött és a zsarnokság veszített”.

A BBC azt írja, egy 61 éves nőt lelőttek, miközben arra várt, hogy leadja voksát Caracasban. A támadást motoros férfiak követték el: véletlenszerűen kezdtek lövöldözni. Három további ember megsebesült.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Nicolás Maduro államfő korábban azt mondta, hogy a népszavazást nem lehet hivatalosként elismerni, az csupán „az ellenzéki pártok belső referendumának” tekinthető.

Korábban megírtuk, hogy a kormány minden eszközzel megpróbálta bojkottálni a vasárnapi eseményt: a médiában betiltottak minden ezzel kapcsolatos hírt, így egyelőre arról sem lehet tudni, hogy az 536 településen felállított 2030 szavazókörben voltak-e atrocitások. Az alternatív népszavazást 69 országban is megszervezik az ott élő venézek számára – Stuttgartban például délelőtt hatalmas sorban álltak azon a venezuelaiak, akik véleményt akartak nyilvánítani.

Maduro július 30-ára írt ki szavazást egy alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztására. Az ellenzék ezt alkotmányellenesnek tartja, és amiatt aggódik, hogy az elnök az alkotmánymódosítással saját hatalmát akarja megerősíteni, ezzel próbálva megkerülni a parlamentet, ahol 2016 óta az ellenzéki erők vannak többségben. A Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) nevű ellenzéki tömörülés azt remélte a referendumtól, hogy a polgárok elutasítják az alkotmányozó nemzetgyűlést és ezzel egyértelmű üzenetet közvetítenek a kormányzat politikája ellen. Az ellenzék a venezuelai diaszpórát is mozgósította a népszavazásra: világszerte több mint 80 országban alakítottak ki szavazóhelyiségeket. A referendumot az egyetemi rektorokból álló bizottság felügyelte, és a voksolás tisztaságának ellenőrzésére meghívott külföldi megfigyelők között volt több latin-amerikai ország egykori elnöke.

A venezuelai legfelső bíróság március végén megpróbálta korlátozni az ellenzéki többségű parlament hatáskörét. A részben az olajárak csökkenése miatt súlyos gazdasági válságba sodródott országban azóta kaotikus állapotok uralkodnak. Folyamatosak a tüntetések, a biztonsági erők és a tüntetők közötti összecsapásokban pedig csaknem százan haltak meg, a sebesültek száma több százra tehető. A vasárnapi népszavazás idején Caracasban életét vesztette egy 61 éves asszony és hárman megsebesültek, amikor – az ellenzék szerint – egy kormánypárti „félkatonai banda” tüzet nyitott a szavazókra.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.