A szíriai békéért telt meg teljesen a Szent Péter tér

2013. szeptember 7., szombat 21:10, frissítve: vasárnap 12:33

A Róma városát és népét oltalmazó Salus Populi Romani nevű Mária-kegykép körmenetével kezdődött meg az imavirrasztás a teljesen megtelt római Szent Péter téren szombat este.

A Szent Péter téri virrasztáson ima, csendes meditáció, zene és szertartások követték egymást. Elsőként a római népet oltalmazó Salus Populi Romani elnevezésű Szűz Mária-kegyképet vitték körmenetben a tér közepén levő obeliszktől az oltárig. Az ikont négy svájci gárdista vitte, a tömeg ezt énekkel kísérte. Ferenc pápa csendben imádkozott az oltárnál.

Ezt a Szűz Máriához intézett imádságok és a rózsafüzér-ima követte. A téren keresztények és muzulmánok imádkoztak egymás mellett, katolikusok és ateista pacifista csoportok szivárványszínű békezászlókat emeltek a magasba. Számos libanoni és szíriai zászló is lobogott. A katolikus csoportok „Béke!” feliratú zászlókat tartanak a magasba.

Ferenc pápa az általa kezdeményezett imavirrasztás első másfél órája után mondott beszédében arra szólított fel, hogy a világ a harmónia és a béke otthona legyen mindenki számára. „Az egymást testvérnek érző emberek egyetlen családot alkossanak. Legyen a világ olyan, ahol mindenki felelősnek érzi magát a másikért!” – jelentette ki.

Milyen világot akarunk?

Milyen világot akarunk?” – tette fel a kérdést az egyházfő, aki szerint világunkat az egoizmus, az egyéni érdekek, a hatalomvágy uralja, amely erőszakhoz, közönyhöz, konfliktushoz és káoszhoz vezet.

„Embernek lenni annyit jelent, hogy egyikünk vigyáz a másikra. Mi azonban a fegyvereket tökéletesítettük, lelkiismeretünk elaludt, egyre ravaszabbul igazoljuk magatartásunk okait. Mintha normális lenne, úgy vetjük el a pusztítás, a fájdalom, a halál magját! Az erőszak, a háború csak halált hoz, a halálról szól!” – fogalmazott a pápa.

Tömegek gyűltek össze a Szent Péter téren
Tömegek gyűltek össze a Szent Péter téren
Fotó: Europress/AFP

„Kiléphetünk-e a fájdalom és a halál köréből? Megtanulhatunk-e ismét a béke útján járni?” – tette fel a kérdést Ferenc pápa, aki szerint mindez lehetséges. „Azt szeretném, ha ma este közületek mindenki, a legkisebbtől a legnagyobbik, egészen azokig, akik a nemzeteket vezetik, azt válaszolnák: igen, akarjuk!” – mondta Ferenc pápa a zsúfolásig megtelt Szent Péter tér közepén felállított oltárnál.

„Legyen vége a fegyverek zajának! A háború mindig a béke kudarcát jelzi, mindig vereség az emberiség számára” – tette hozzá az egyházfő, aki VI. Pálnak az ENSZ-ben 1965-ben mondott azon szavait ismételte meg, hogy „ne legyen soha többé háború!”

„A megbocsátás, a párbeszéd, a megbékélés a béke szavai: a szeretett szíriai nemzetnél, a Közel-Keleten, az egész világon!” – mondta Ferenc pápa, beszédét többször taps szakította meg.

A pápa beszédét hosszú csend követte.

Sokan csatlakoztak

A szíriai konfliktus békés rendezésére és a pápa által szombatra meghirdetett böjt- és imanapon való részvételre szólított fel az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) és az Európai Egyházak Konferenciájának (KEK) elnöke közös közleményében.

„Az Egyesült Államok katolikusainak többsége Ferenc pápa oldalán áll és nem helyesli a Barack Obama elnök sürgette fegyveres csapást” – hangoztatta John Tavis, az amerikai Catholic News Service vatikáni tudósítója a SkyTG24 olasz hírtelevíziónak.

Ferenc pápa kezdeményezéséhez hazánkból is számos helyszínről csatlakoztak.

Hogyan robban a szíriai puskaporos hordó?

Amerikai hadihajók közelednek Szíria partjai felé, de Obama még vár a bombázással; korlátozott vagy komolyabb katonai csapásra kell számítani? Hogy reagál Irán és az arab országok, mit lép Izrael, és mit szólnak ehhez az oroszok? Ami Szíriában történik, kihathat az egész Közel-Kelet sorsára – az MNO szakértőkkel vette számba a várható forgatókönyveket.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lakner Dávid

Van kiút a csicskáztatás poklából

Tuza-Ritter Bernadett filmrendező a modern kori rabszolgatartásról, a Sundance-szereplésről és az áldozatok esélyeiről. Interjú.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.