A szlovákok nem a menekültektől tartanak, hanem a szélsőségesektől

MN

2017. augusztus 12., szombat 15:23, frissítve: szombat 15:53

És még a neten terjedő gyűlöletkeltés is komolyan aggasztja őket.

Szlovákia lakosságának majd háromnegyede komoly problémának tartja a szélsőséges eszmék terjedését és a szélsőségesek előretörését – derül ki egy, az IVO (Inštitút pre verejné otázky) felméréséből, amit a pozsonyi Új Szó ismertetett.

Eszerint a lakosság 71 százaléka komoly problémának tartja a szélsőségesek előretörését és a szélsőséges eszmék terjedését. Mindössze a lakosság 13 százaléka gondolja másképp, ők ebben nem látnak semmi problémát. 

A lakosság majd kétharmadát (63 százalék) nyugtalanítja az interneten tapasztalható gyűlöletkeltés is.

Egyedül a nyíltan neonáci Marian Kotleba Mi Szlovákiánk pártjának szavazói mondanak ellent ennek a tendenciának: esetükben mindössze 21 százalék tartja problémának a szélsőséges eszmék terjedését. A többi párt szavazói esetében ez a szám 63 és 84 százalék között mozog.

A felmérést július 13–24 között végezték, 1025 ember megkérdezésével. Mint ismert, a Pew Research Center nemrég közzétett nemzetközi felmérése szerint a világ legtöbb országában az Iszlám Állam és a globális felmelegedés miatt aggódtak az emberek, egyedül Magyarországon kerültek első helyre a menekültek mint az aggodalom tárgyai.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.