A szlovákok nem a menekültektől tartanak, hanem a szélsőségesektől

MN

2017. augusztus 12., szombat 15:23, frissítve: szombat 15:53

És még a neten terjedő gyűlöletkeltés is komolyan aggasztja őket.

Szlovákia lakosságának majd háromnegyede komoly problémának tartja a szélsőséges eszmék terjedését és a szélsőségesek előretörését – derül ki egy, az IVO (Inštitút pre verejné otázky) felméréséből, amit a pozsonyi Új Szó ismertetett.

Eszerint a lakosság 71 százaléka komoly problémának tartja a szélsőségesek előretörését és a szélsőséges eszmék terjedését. Mindössze a lakosság 13 százaléka gondolja másképp, ők ebben nem látnak semmi problémát. 

A lakosság majd kétharmadát (63 százalék) nyugtalanítja az interneten tapasztalható gyűlöletkeltés is.

Egyedül a nyíltan neonáci Marian Kotleba Mi Szlovákiánk pártjának szavazói mondanak ellent ennek a tendenciának: esetükben mindössze 21 százalék tartja problémának a szélsőséges eszmék terjedését. A többi párt szavazói esetében ez a szám 63 és 84 százalék között mozog.

A felmérést július 13–24 között végezték, 1025 ember megkérdezésével. Mint ismert, a Pew Research Center nemrég közzétett nemzetközi felmérése szerint a világ legtöbb országában az Iszlám Állam és a globális felmelegedés miatt aggódtak az emberek, egyedül Magyarországon kerültek első helyre a menekültek mint az aggodalom tárgyai.

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.