A szlovákok nem a menekültektől tartanak, hanem a szélsőségesektől

MN

2017. augusztus 12., szombat 15:23, frissítve: szombat 15:53

És még a neten terjedő gyűlöletkeltés is komolyan aggasztja őket.

Szlovákia lakosságának majd háromnegyede komoly problémának tartja a szélsőséges eszmék terjedését és a szélsőségesek előretörését – derül ki egy, az IVO (Inštitút pre verejné otázky) felméréséből, amit a pozsonyi Új Szó ismertetett.

Eszerint a lakosság 71 százaléka komoly problémának tartja a szélsőségesek előretörését és a szélsőséges eszmék terjedését. Mindössze a lakosság 13 százaléka gondolja másképp, ők ebben nem látnak semmi problémát. 

A lakosság majd kétharmadát (63 százalék) nyugtalanítja az interneten tapasztalható gyűlöletkeltés is.

Egyedül a nyíltan neonáci Marian Kotleba Mi Szlovákiánk pártjának szavazói mondanak ellent ennek a tendenciának: esetükben mindössze 21 százalék tartja problémának a szélsőséges eszmék terjedését. A többi párt szavazói esetében ez a szám 63 és 84 százalék között mozog.

A felmérést július 13–24 között végezték, 1025 ember megkérdezésével. Mint ismert, a Pew Research Center nemrég közzétett nemzetközi felmérése szerint a világ legtöbb országában az Iszlám Állam és a globális felmelegedés miatt aggódtak az emberek, egyedül Magyarországon kerültek első helyre a menekültek mint az aggodalom tárgyai.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.