A szocialistákat kérte fel a spanyol király

MTI

2016. február 2., kedd 22:53

A spanyol király Pedro Sánchezt, a szocialista párt (PSOE) jelöltjét kérte fel kormányalakításra – jelentette be Patxi López, a spanyol parlament elnöke, miután az uralkodó tájékoztatta döntéséről a madridi Zarzuela palotában kedden este.

VI. Fülöp először, január 22-én Mariano Rajoynak, a választásokon győztes, de addigi abszolút többségét elvesztő konzervatív Néppárt (PP) jelöltjének ajánlotta fel a kormányalakítás lehetőségét. Az ügyvezető miniszterelnök azonban ezt elutasította, mondván, hogy a megválasztásához szükséges támogatást nem kapná meg a parlamenti szavazáson.

Fenntartotta ajánlatát a nagykoalícióval kapcsolatban

– Tájékoztattam őfelségét, hogy továbbra sincs meg a szükséges többségem, mivel a szocialista párt megtagadja a párbeszédet – mondta a konzervatív politikus, hangsúlyozva, hogy továbbra is fenntartja ajánlatát a nagykoalíció létrehozására a szocialista párttal (PSOE) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárttal, mert úgy véli, hogy ez biztosítja a szükséges stabilitást és biztonságot az ország számára.

Mint mondta, a három párt között egyetértés van olyan alapvető témákban, mint például az ország egysége, az állampolgárok közötti egyenlőség, a terrorizmus elleni harc és Spanyolország európai pozíciója. Ha a nagy témákban konszenzus van, a kicsikben is meg lehet egyezni – jegyezte meg.
Hangsúlyozta, hogy ez a koalíció biztosítani tudná az országban szükséges reformok végrehajtását, a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés folytatását, ráadásul jó üzenetet küldene a piacoknak és a befektetőknek is.

Tiszteletben tartja az uralkodó döntését

Rajoy beszélt arról, hogy a másik lehetőség, amelyben a szocialista párt vezetésével alakulna baloldali koalíció, nem képzelhető el a nacionalista pártok és a Podemos (Képesek vagyunk rá) támogatása nélkül, amely szerinte negatív hatással lenne a spanyolok érdekeire. Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha a király mégis Pedro Sánchezt kéri fel kormányalakításra, azt mondta: mindig tiszteletben tartotta az uralkodó döntéseit.

Az uralkodó a múlt héten újrakezdte a tárgyalásokat a pártokkal, amelynek eredményeként döntött a szocialista jelölt mellett.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.