A takarító csak két évig kell Nagy-Britanniának, a mérnök tovább

2017. szeptember 6., szerda 14:51, frissítve: csütörtök 20:40

Teljesítené a brit kormány azoknak a brexitszavazóknak a kívánságát, akik tavaly az Egyesült Királyság EU-ból való kiválására voksoltak, és szigorú rendelkezéseket kíván bevezetni a munkaerő-beáramlás megakadályozására. A kormánykörökből kiszivárgott új bevándorlási törvénytervezet szerint az évente az országba beengedett uniós munkavállalók száma érezhetően csökkenne. A konzervatív kormány által kidolgozott anyag minden kétséget kizáróan tehát az a sokszor emlegetett bevándorlási rendelkezéscsomag, amelynek elkészültét minden politikai erő egyre hangosabban kéri számon Theresa Mayen, és amely az ország EU-val való szakítása utáni időszakra vonatkozó bevándorlási és munkavállalási szabályokat tartalmazza. 

A belügyminisztériumnál készített, és a baloldali The Guardian által látott 82 oldalas tervezet előrevetíti, hogy

az alacsony képzettségű munkavállalók két, a magasan képzettek pedig három-öt évre kapnának munkavállalási vízumot.

Az országba az unióban megszokott személyi igazolványos belépésnek tehát vége szakadna, csak útlevéllel lehet majd landolni brit földön. A lap meglátása szerint a kormány a lépéssel a 2019-et követő időszakban a hazai munkavállalók előnyben részesítése felé tereli a munkaadókat, a munkaerőhiánnyal nem küszködő szektorokban egyértelműen a britek élveznének előnyt. 

Az új tervezet a most ismert keretek közötti szabad munkavállalás EU-ban megszokott gyakorlatának biztosan véget vet. Az intézkedés 2019 márciusában lépne életbe, akkor, amikor az ország hivatalosan is megszakítja tagi kapcsolatát az Európai Unióval. Nyár elején még csak annyi szivárgott ki, hogy az ország uniós státusának megszűnése után egy kétéves átmeneti periódus veszi kezdetét, hogy a gazdasági szereplők át tudjanak állni az új munkaerőpiaci szabályokra. Az ekkor ismertté vált információk szerint a vendégmunkásoknak letelepedési kérvényt kellene benyújtaniuk, hogy legálisan az országban tartózkodhassanak. Egyelőre nem világos, hogy a kedd este kiszivárgott tervezet mennyiben írja felül a néhány hónappal ezelőtt megismert kereteket.  

A tervezettel kapcsolatban a Brit Vendéglátóipari Szövetség szerdán katasztrofális következményekre figyelmeztetett,

és várható, hogy más szektorok képviseletei is hasonló álláspontra helyezkednek.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Egy friss felmérés viszont az egész tervezetre rácáfol, a British Future agytröszt épp hétfőn jelentette, hogy négy kilépéspárti szavazó támogatná, hogy a mostani szinten maradjon vagy akár növekedjen az Európai Unióból érkező magasan képzett munkaerő bevándorlása az Egyesült Királyságba.

Ami az éves bevándorlás utóbbi években tapasztalt alakulását illeti, a tavaly júniussal zárult egy évben 335 ezer új bevándorló telepedett le az országban, és durván felük érkezett az uniós tagállamokból. A bevándorlási csúcsot éppen az uniós kilépést megszavazó referendum előtti időszakban mérték, utána viszont meredeken csökkent a vendégmunkások munkavállalási kedve a szigetországban,

az idén márciusig számított egy év alatt már csak 246 ezer bevándorló érkezett.

A zuhanás mögött egyértelműen a brexit és annak várható munkapiaci hatása áll. A szám azért még így is egy nagyságrenddel nagyobb a korábbi kormányfő által emlegetett éves bevándorlási rátánál. A brexitnépszavazás után lemondott David Cameron 100 ezerben állapította meg a kívánt éves bevándorlás mértékét, utódja, Theresa May ritkán mondja ki ezt a számot, inkább csak tízezrekről beszél.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.