A tandíjemelés ellen tüntettek, diákok százait vitték be + Képek

NT

2012. május 24., csütörtök 10:40

A kelet-kanadai Québec tartományban tervezett tandíjemelés elleni újabb diáktüntetés mintegy négyszáz résztvevőjét vették őrizetbe csütörtökre virradó éjjel Montrealban azt követően, hogy a békésnek indult demonstráció rendbontásba torkollott.

A rendőrség közlése szerint a hatóságok által egyébként illegálisnak minősített megmozdulást még így is három órán keresztül tolerálták, de amikor a demonstrálók közül néhányan kövekkel, üvegekkel és pirotechnikai eszközökkel kezdték dobálni a biztonságot felügyelő egyenruhásokat, nem lehetett elkerülni a rendőri beavatkozást – adta hírül a Canada rádióállomás.

Fotó: Reuters

 

A québeci tartományi parlament múlt pénteken szavazta meg a diáktüntetéseket korlátozó törvényt, amelynek előírásai között szerepel, hogy minden tervezett, legalább 50 fős tüntetést a szervezőknek nyolc órával annak kezdete előtt be kell jelenteniük a rendőrségnek, és közölniük kell annak útvonalát. A québeci ügyvédi kamara szerint a jogszabály indokolatlanul szigorúan korlátozza az alapvető szabadságjogokat. Múlt héten Montreal városa arról alkotott rendeletet, hogy 500 és 3000 dollár közötti összeggel büntethető az, aki maszkban tüntet, a hatóságok szerint ugyanis az elmúlt hetek erőszakos diáktüntetései során az álarcos demonstrálók okozták a legtöbb bajt.

 

Fotó: Reuters


A szerda esti tiltakozó akció már a harmincadik volt a sorban azóta, hogy a québeci kormány bő három hónappal ezelőtt bejelentette az egyetemi tandíjak emelésére vonatkozó tervét. Az elképzelés szerint a következő öt évben 75 százalékkal növelnék a felsőoktatási képzésért évente fizetendő összeget. A québeci hatóságok azzal érvelnek, hogy egész Kanadában ebben a tartományban a legalacsonyabb a tandíj, és a gazdasági válság miatt elkerülhetetlen a tervbe vett intézkedés végrehajtása.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
Fotó: Reuters

 

Fotó: Reuters

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.