A „temesvári hóhér” sírba vitt titkai

Kiszolgálta, majd elárulta a román diktátort Victor Atanasie Stanculescu tábornok

2016. június 21., kedd 18:21

A huszonhat évvel ezelőtti romániai rendszerváltó események megannyi titkát maga után vitte a sírba Victor Atanasie Stanculescu volt hadseregtábornok.

Életének 89. évében vasárnap elhunyt Victor Atanasie Stanculescu volt védelmi miniszter, az 1989-es romániai forradalom egyik kulcsfigurája. A temesvári népfelkelést vérbe fojtó egykori tábornokot egy Bukarest közeli idősotthonban érte a halál. Stanculescu helyettes védelmi miniszteri tisztséget töltött be a rendszerváltás idején, amikor őt bízták meg a Tőkés László református lelkész iránti kiállásból tömegtüntetéssé terebélyesedő temesvári népfelkelés leverésével. A „temesvári hóhérként” elhíresült tábornok olyannyira komolyan vette a küldetését, hogy Nicolae Ceausescu pártfőtitkár is roppant elégedett volt vele: parancsára a hadsereg a tömegbe lövetett a mártírvárosban, ahol 72 forradalmár meghalt, 253-at pedig megsebesítettek. (A forradalom napjaiban több mint 1100-an vesztették életüket, és több mint háromezren megsebesültek.) Hogy kivonja magát a forradalom elfojtásából, orvos barátjával begipszeltette a lábát, a diktátor felajánlására mégis elfogadta a védelmi miniszteri tisztséget.

Miután a felkelés az egész országra átterjedt, a diktátor házaspár pedig elmenekült a román fővárosból, Stanculescu átállt a forradalom oldalára, parancsára pedig a hadsereg visszavonult a kaszárnyákba. Egy korábbi interjúban közölte: azért árulta el a Conducatort, mert 1989-ben Románia polgárháború, illetve egy jugoszláv típusú szétesés küszöbén állt, az ország pedig tele volt külföldi titkos ügynökökkel. Részt vett a Ceausescuék halálos ítéletét kimondó rögtönítélő katonai bíróságban, és levezényelte a diktátorpár kivégzését. Ion Iliescu volt államfő háromcsillagos altábornaggyá léptette elő, az elnök vezette Nemzeti Megmentési Front (FSN) kormányában a gazdasági, ipari, majd a védelmi tárcát irányította. Egy perújrafelvételt követően 2008-ban Mihai Chitac volt belügyminiszterhez hasonlóan emberölés bűntettében vétkesnek találta és jogerősen 15 év börtönbüntetésre ítélte a bukaresti legfelsőbb bíróság a temesvári felkelés elleni fellépése miatt; mindkettőjüket katonai rangjuktól is megfosztották. Stanculescu 2014 májusában, büntetése harmadának letöltése után került szabadlábra. A közéletből sohasem vonult ki teljesen, tavaly például cáfolta Szőczi Árpád újságíró állítását, miszerint Ceausescu 1989 nyarán a paksi atomerőmű elleni rakétatámadást készített volna elő.

Kései elszámoltatás
Ion Iliescu exállamfő tegnap részvéttáviratban méltatta a volt minisztert, aki szerinte alapvetően hozzájárult a román forradalom sikeréhez, és oroszlánrésze volt abban, hogy Románia megszűnt totalitárius rendszer lenni, s a demokrácia útjára lépett. Stanculescura újabb bűnvádi eljárás várt volna a bukaresti diáktüntetést vérbe fojtó 1990-es bányászjárás ügyében. Románia főügyésze ugyanakkor nemrég újranyitotta a forradalomdossziét, így bűnvádi eljárás indulhat Iliescu ellen is, akinek Stanculescuhoz hasonlóan kulcsszerepe volt a Ceausescu-diktatúra megdöntésében. (R. Sz.)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.06.21.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.