A többség a helyükön hagyná a konföderációs emlékműveket

MN

2017. augusztus 22., kedd 07:59, frissítve: kedd 08:14

Az amerikaiak többsége ellenzi a konföderációs emlékművel eltávolítását – derül ki a Reuters hírügynökség által megrendelt közvélemény-kutatásból. Az augusztus 18. és 21. közt készült felmérés azt mutatja: a megkérdezettek 51 százaléka szerint az 1861–1865-ös polgárháborúban a déli oldalon harcolóknak emléket állító szobroknak a helyükön, a köztereken kellene maradniuk. 27 százalék szerint el kellene távolítani mindet, míg 19 százalék nem tudja, mi legyen velük.

A konföderációs emlékművek az után kerültek ismét az érdeklődés középpontjába, hogy a virginiai Charlottesville-ben halálos áldozatot is követelt a Robert E. Lee tábornok, déli főparancsnok szobrának tervezett eltávolítása miatt kitört zavargás. Fehér nacionalista, fajvédő csoportok szerveztek tüntetés a szobor védelmére, akik összecsaptak az ellentüntetőkkel. Egy, a fehér nacionalistákkal tüntető fiatalember autójával az ellentüntetők közé hajtott, és halálra gázolt egy nőt.

A konföderációs emlékműveket már korábban elkezdték eltávolítani az amerikai városok köztereiről, és ez a charlottesville-i események után is folytatódik. Sőt, az észak-karolinai Durham városában a tüntető tömeg maga döntötte le a megyei bíróság előtt álló konföderációs katona szobrát. A szobrok eltávolítását szorgalmazók szerint az emlékművek a rabszolgatartók emlékét őrzik, és a fehér felsőbbrendűséget hirdetik. Az ellenzők szerint viszont az amerikai történelmi örökség részei.

Az Ipsos által végzett felmérés eredménye azt mutatja, hogy az emlékművek kérdése élesen megosztja az amerikai társadalmat, a törésvonalak politikai preferenciák és bőrszín szerint is kirajzolódnak. A charlottesville-i eseményekkel kapcsolatban a megkérdezettek 31 százaléka nagyjából Donald Trump elnök nézeteit, azaz a fajvédőket és a baloldali ellentüntetőket is hibásnak tartja. 28 százalék a fehér nacionalistákat hibáztatja, 10 százalék az ellentüntetőket, míg 32 százalék nem tudja megítélni a felelősséget.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.