A többség a helyükön hagyná a konföderációs emlékműveket

MN

2017. augusztus 22., kedd 07:59, frissítve: kedd 08:14

Az amerikaiak többsége ellenzi a konföderációs emlékművel eltávolítását – derül ki a Reuters hírügynökség által megrendelt közvélemény-kutatásból. Az augusztus 18. és 21. közt készült felmérés azt mutatja: a megkérdezettek 51 százaléka szerint az 1861–1865-ös polgárháborúban a déli oldalon harcolóknak emléket állító szobroknak a helyükön, a köztereken kellene maradniuk. 27 százalék szerint el kellene távolítani mindet, míg 19 százalék nem tudja, mi legyen velük.

A konföderációs emlékművek az után kerültek ismét az érdeklődés középpontjába, hogy a virginiai Charlottesville-ben halálos áldozatot is követelt a Robert E. Lee tábornok, déli főparancsnok szobrának tervezett eltávolítása miatt kitört zavargás. Fehér nacionalista, fajvédő csoportok szerveztek tüntetés a szobor védelmére, akik összecsaptak az ellentüntetőkkel. Egy, a fehér nacionalistákkal tüntető fiatalember autójával az ellentüntetők közé hajtott, és halálra gázolt egy nőt.

A konföderációs emlékműveket már korábban elkezdték eltávolítani az amerikai városok köztereiről, és ez a charlottesville-i események után is folytatódik. Sőt, az észak-karolinai Durham városában a tüntető tömeg maga döntötte le a megyei bíróság előtt álló konföderációs katona szobrát. A szobrok eltávolítását szorgalmazók szerint az emlékművek a rabszolgatartók emlékét őrzik, és a fehér felsőbbrendűséget hirdetik. Az ellenzők szerint viszont az amerikai történelmi örökség részei.

Az Ipsos által végzett felmérés eredménye azt mutatja, hogy az emlékművek kérdése élesen megosztja az amerikai társadalmat, a törésvonalak politikai preferenciák és bőrszín szerint is kirajzolódnak. A charlottesville-i eseményekkel kapcsolatban a megkérdezettek 31 százaléka nagyjából Donald Trump elnök nézeteit, azaz a fajvédőket és a baloldali ellentüntetőket is hibásnak tartja. 28 százalék a fehér nacionalistákat hibáztatja, 10 százalék az ellentüntetőket, míg 32 százalék nem tudja megítélni a felelősséget.

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.