A tömegbe lőttek a biztonságiak

tt

2012. március 2., péntek 15:30, frissítve: péntek 17:46

Több ezren vonultak az utcára pénteken a szíriai fővárosban és Aleppóban, ahol néhányan megsebesültek, amikor a kormányerők tüzet nyitottak a tömegre – közölték helyi felkelők és egy nem kormányzati szervezet.

„Több ezren tüntettek pénteken Aleppó 12 különböző pontján. A demonstrálók a homszi lázadókat támogató jelszavakat skandáltak, valamint a rezsim távozását és a Szabad Szíriai Hadsereg felfegyverzését követelték” – tájékoztatta a francia hírügynökséget Mohamed Halábi, a szíriai felkelők bizottságának vezetője. Mint mondta, hatan megsérültek, amikor a biztonsági erők a tömegbe lőttek, továbbá 15 személyt őrizetbe vettek. A több mint 2 millió lakosú Aleppó a közel-keleti ország második legnépesebb városa.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) azt közölte, hogy Damaszkuszban csütörtök este öten sebesültek meg, amikor a biztonsági erők gépkarabélyokból tüzet nyitottak a demonstrálókra. Az emberek azért vonultak utcára, hogy a rezsim tudomására hozzák: Bába-Amr bevétele nem vet véget a forradalomnak. A január 26. óta tüzérséggel és harckocsikkal lőtt homszi városrészt – egy damaszkuszi biztonsági forrás közlése szerint – a hadsereg teljesen az ellenőrzése alá vonta csütörtökön.

Ahogyan azt már az MNO korábban megírta, az Európai Unió tagországai figyelmeztették a szíriai vezetést: felelniük kell a brutális fellépésükért, és a civil lakosságot ér erőszakos atrocitásokért.

Nem ment be Homszba a Vöröskereszt konvoja

Késő délutánig nem vonult be a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága és a Szíriai Arab Vörös Félhold hét teherautóból álló konvoja Homsz szíriai város lázadó negyedébe, Bába-Amrba, amelyet előző nap elfoglalt a szíriai hadsereg – közölte a nemzetközi szervezet szóvivője.

Fotó: Reuters

Száleh Dabbáke, aki az AFP-nek nyilatkozott, nem adott magyarázatot. Helyszínen lévő önkéntesek szerint a katonák biztonsági okokra hivatkoztak, amikor késleltették a bejutást, mondván, hogy előbb meg kell tisztítani a szektort „azoktól az aknáktól és robbanószerkezetektől, amelyeket a lázadók hagytak ott, mielőtt távoztak volna”.

Korábban Genfben még arról számolt be egy ottani szóvivő, hogy a városhoz megérkeztek, és készülnek a bába-amri bevonulásra.

A nemzetközi vöröskereszt csütörtökön azt mondta, hogy a szíriai hatóságoktól kedvező jelzéseket kaptak, amikor kétnapos humanitárius fegyverszünetet kértek. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa, szintén csütörtökön, arra kérte a szíriai hatóságokat, hogy "biztosítsák a humanitárius személyzet szabad, teljes és azonnali hozzáférését a lakosság minden olyan részéhez, amelynek segítségre van szüksége".

Izrael segítséget ajánl a szíriai sebesülteknek

Izrael – külügyminisztere szerint – kész segíteni azoknak a szíriaiaknak az orvosi kezelésében, akik a Bassár el-Aszad rendszere elleni felkelésben sebesültek meg.

Avigdor Liberman hivatala pénteken azt idézte tőle, hogy az ország kész biztosítani a szíriai sebesültek számára „mindenfajta humanitárius segítséget, amikor csak óhajtják”. A külügyminiszter bulgáriai látogatása során tette nyilatkozatát.

A segítséget – mondta a szóvivő – az ENSZ-en, vagy más nemzetközi szervezeten keresztül nyújtanák. A segítség tisztán humanitárius lenne, és Izraelnek nem áll szándékában beavatkozni a szíriai ügyekbe.
Izrael és Szíria két, egymással szemben ellenséges állam, számos háborút vívtak egymás ellen.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.