A túlzott jogvédelem lassítaná a kiutasításokat

Keresztes Lajos

2012. március 9., péntek 12:15, frissítve: péntek 13:36

A Der Tagesspiegel baloldali-liberális berlini napilapban Christopher Ziedler Nyomás Görögországon az illegális bevándorlás miatt című cikkében foglalkozik a másik témával, amiért az uniós tagállamok dühösek Athénra.

Görögországban hiányzik a politikai akarat az ígért menekültügyi hatóság felépítéséhez. A tervezett 300 foglalkoztatottból mindössze 11 fő dolgozik. Az Evrosz folyó, 185 kilométeren a görög–török határ, csak hiányosan biztosított. Az EU határvédelmi szervezete, a Frontex támogatása ellenére a görög hatóságok képtelenek feltartóztatni a közép-ázsiai – afgán, pakisztáni – és észak-afrikai menekülteket. A menekülttáborokban a helyzet embertelen, amint a strasbourgi emberi jogi bíróság megállapította. Ezért az uniós partnereknek fel kell függeszteni a Görögországba történő kiutasításokat.

Most Athén egy drótkerítés felhúzására gondol, amit a brüsszeli bizottság határozottan elutasít, Hans-Peter
Friedrich (CSU) német belügyminiszter azonban el tud képzelni. Ez a kiindulási helyzet megnehezíti a brüsszeli bizottságnak a közös menedékjog liberalizálására vonatkozó terveit, melyeket még az idei esztendőben szeretnének elfogadni. Ugyan az Európai Bíróság az eddigi gyakorlatot embertelennek ítélte és az Amnesty International a hiányos jogvédelemre hívta fel a figyelmet, de a jogvédelem kiépítése – amint azt Cecilia Malmström biztos javasolta – Berlin ellenállásába ütközik, mert megkérdőjelezi a gyorsított, úgynevezett repülőtéri eljárást.

Friedrich emellett ellenzi a gyorsított munkavállalási engedély kiadását munkavállalók számára, illetve a szociális ellátások rájuk történő kiterjesztését. Ezért követeli a Törökországgal megkötött kiutasítási megállapodás gyakorlatba ültetését, Ankara azonban először polgárainak vízumkötelezettségét szeretné felfüggesztetni egyes uniós tagállamokkal.

Egy brüsszeli törvényjavaslat szerint a bizottság szeretne beleszólni abba a tagállami hatáskörbe, hogy ismételten bevezethesse a határellenőrzést, ha egy másik tag, mint például Görögország nem teljesíti határ-ellenőrzési kötelezettségét.

Der Tagesspiegel (tagesspiegel.de)

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.