A vád szerint bennfentesként kereskedett az izlandi kormányfő

MTI

2017. október 6., péntek 22:04, frissítve: péntek 23:18

Azzal gyanúsítják a Panama-iratokban is említett izlandi kormányfőt, hogy közvetlenül a 2008-as pénzügyi válság előtt eladta banki részvényeit, mégpedig egy olyan pénzintézetéit, amelyet rögtön ez után államosítottak – írta pénteken az izlandi média és a The Guardian című brit napilap.

A Stundin című, kéthetente megjelenő újság, a Reykjavik Media oknyomozó ügynökség és a The Guardian szerint Bjarni Benediktsson egy befektetési alapon keresztül birtokolt részvényeket az ország akkori egyik legnagyobb bankjában, a Glitnirben, és néhány órával az államosítás előtt vált meg majdnem az összestől.

Az újságírók hivatalos papírokra és ímélekre hivatkoznak a kormányfő számára három héttel az előre hozott parlamenti választás előtt igencsak kényelmetlen értesülések bizonyítására.

Bjarni Benediktsson, aki akkor parlamenti képviselő és a gazdasági és pénzügyi bizottság tagja volt, 119 millió korona (301 millió forint) értékben vált meg részvényektől. A The Guardian szerint 2008 márciusában 165 millió korona (417,5 millió forint) értékben voltak részvényei.

A dokumentumok szerint Benediktsson állítólag jó kapcsolatot tartott fenn a Glitnir vezetőivel, eléggé szorosat ahhoz, hogy az izlandi média feszegetni kezdjen egy esetleges bennfentességet a parlamenti képviselő és banki ügyfél esetében.

A konzervatív kormányfő tagadta, hogy bennfentesként hajtotta végre a tranzakciót. „Valamennyi, a Glitnir bankra vonatkozó tranzakcióm szabályos volt. Többször is ellenőrizték őket. Ez a lényeg” – írta a Facebook-oldalán, amelyen elismerte az eladásokat. Benediktsson azt állítja, hogy 2008. október 2-án adott megbízást az eladásra. A csődbe jutott izlandi bankok megvédését szolgáló államosításra vonatkozó törvények 6-án léptek hatályba.

„A hivatali hatáskörömmel való visszaéléssel és bennfentes kereskedéssel vádolnak. Mindkét vád hamis” – jelentette ki a miniszterelnök.

Bjarni Benediktsson családja az egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb Izlandon. Apja és nagybátyja állítólag szintén néhány órával az összeomlás előtt adta el a Glitnirben lévő követeléseit.

A kormányfő neve felmerült a 2016 áprilisában a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda által levezényelt nagyszabású offshore-ügyletekről kiszivárogtatott Panama-iratok kapcsán is. Az akkor még pénzügyminiszteri tisztséget betöltő Benediktsson nevét egy seychelles-i offshore céggel hozták kapcsolatba.

Az előre hozott választást október 28-ára írták ki, miután az egyik párt kilépett a koalícióból. A miniszterelnök akkor is kényes helyzetbe került, azzal vádolták, hogy fedezte az apját egy zavaros jogi ügyben.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.