Abe Sinzó győzött, marad a feszült légkör Kelet-Ázsiában

2017. október 23., hétfő 18:01, frissítve: hétfő 19:46

Elsöprő győzelmet aratott Abe Sinzó japán kormányfő a hétvégén tartott, előre hozott parlamenti választáson. A Liberális Demokrata Párt és koalíciós partnere, az Új Komeito vasárnap bebiztosította kétharmados többségét, miután az alsóház 465 képviselői mandátumából 313-at szerzett meg. Súlyos vereséget könyvelhetnek el ugyanakkor Abe politikai ellenfelei. A liberális ellenzéki Alkotmányos Demokrata Párt 54, a népszerű tokiói kormányzó, Juriko Koike vezette Remény Pártja pedig csak 50 helyet tudhat a magáénak.

Ezzel megtérült Abe „hazardőr” politikai manővere. A japán miniszterelnök szeptemberben kezdeményezett előre hozott választást, éppen azután, hogy népszerűsége történelmi mélypontra zuhant. A populistának bélyegzett Abét több korrupciós ügy miatt is támadta a sajtó, majd az időközben megerősödő észak-koreai fenyegetés szolgáltatta az utolsó lökést neki az előre hozott választás kiírásához. A konzervatív Abe szerint ugyanis az atomprogramjával gyorsan fejlődő Phenjan egyre nagyobb fenyegetést jelent a szigetországra, ezért a védelmi képességek emelése szükséges. Ehhez azonban módosítani kell a japán alkotmányt: a második világháború után elfogadott alaptörvény szűk teret ad a haderőfejlesztésre, Abe ezért módosítaná a pacifista jellegű kilencedik cikkelyt.

– A legsürgősebb feladatom az észak-koreai kérdés kezelése lesz – szögezte le a várakozásnak megfelelően Abe vasárnap tartott beszédében. Ehhez azonban elsősorban „keményebb diplomáciai eszközöket” vetne be, vagyis a haderőfejlesztést igénylő alkotmánymódosításhoz a miniszterelnök óvatosan nyúl hozzá, az előrejelzések szerint a kérdés már csak a következő évben kerül terítékre. Abe ugyanakkor diplomáciai fronton valóban erősít. Hétfőn telefonon beszélt Donald Trump amerikai elnökkel, megállapodásuk szerint a két politikus növelni fogja a nyomást Phenjanra. Az észak-koreai kérdésben további fejlemény várható, ugyanis november 5-én személyesen is Tokióba látogat a Fehér Ház ura.

Elemzők szerint ugyanakkor a választás nem csak Észak-Koreáról szólt. A most 62 éves Abe Sinzó Japán leghosszabban szolgáló miniszterelnöke, és a hétvégi választási siker bizonyára újabb lendületet ad neki, hogy a 2018 őszén esedékes pártelnöki választáson újrázhasson. Az mindenesetre bizonyos, hogy Abe személyében Ázsia újabb erős embere konszolidálta hatalmát. Pekingben közben zajlik a Kínai Kommunista Párt kongresszusa, ahol a japán kormányfő kollégája, Hszi Csin-ping is pozícióinak megerősítésén dolgozik, várhatóan sikerrel. A rivalizáló kelet-ázsiai hatalmak hűvös viszonyában tehát a következő években nem várható elmozdulás. Ez olvasható ki a hivatalos pekingi reakcióból is. A kínai külügy Abe sikerére válaszul csak annyit közölt: „reméljük, hogy Japán a jövőben is konstruktív szerepet vállal a régió békéjének és stabilitásának fenntartásában”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.24.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Mint egy régi Trabant: méltatlan állapotok a dél-pesti centrumkórházban

Elavult műszerek, lepusztult épületek, menekülő szakszemélyzet. Siralmas a helyzet.

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.