Kizárná az abortuszelleneseket a kanadai kormány

A katolikus egyház tiltakozik a kettős mérce ellen · Justin Trudeau kiállt a liberális politika mellett

2018. január 15., hétfő 15:14, frissítve: kedd 08:39

A kanadai kormány ideológiai szempontokhoz köt egyes állami támogatásokat. Több száz szervezet tiltakozik, egy radikálisabb szemléletű abortusz-ellenes csoport bírósághoz fordult.

A kanadai kormány aláássa a vallásgyakorlás szabadságát – állítja közleményében az észak-amerikai állam katolikus egyháza. Országos szervezetük, a Katolikus Püspökök Kanadai Konferenciája az után kezdett tiltakozóakcióba, hogy a Justin Trudeau miniszterelnök által vezetett liberális kormány némely állami támogatásokat csak bizonyos ideológiai értékeket elfogadó szervezetek számára nyitott meg.

Decemberben hirdette meg a kormány a nyári diákmunkaprogramok pályázatát. Ennek lényege, hogy a nem kormányzati szervezetek állami támogatást kapnak, ha szabadidős táboraikban 15–30 év közötti fiatalokat alkalmaznak. A programban hagyományosan részt vesznek az egyházak is, de idén a keresztény közösségek többsége nem adta le pályázatát. Ugyanis a jelentkezőknek el kell fogadniuk egy nyilatkozatot, amelyben támogatják az abortuszt és a transzneműek jogait. – Az abortusz, a szexuális orientáció és a nemi identitás kérdéseit a vallásos közösségek kiemelten kezelik etikai, erkölcsi, társadalmi és személyes összefüggésekben – írta tiltakozó közleményében a püspöki konferencia. Szerintük a gyakorlat ellentétes a kanadai alkotmánnyal, ráadásul a katolikus egyház úgy véli, ezzel a kormány éppen a program fő kedvezményezettjeinek, a fiataloknak árt. – A rendelkezés miatt több nyári tábort ellehetetlenítenek, illetve sok nem kormányzati szervezetnek mérsékelnie kell szolgáltatásait – írta az egyház.

Nem csak a katolikus egyháznál váltott ki fölháborodást a kettős mérce. Már több száz egyház és civil szervezet tiltakozik a gyakorlat miatt a kanadai National Post hírforrás szerint. A lapnak egy református (presbiteriánus) egyházközösségtől elmondták: ők három szír menekültnek adtak volna munkát a nyáron, de a rendelkezés miatt vissza kell vonniuk az ajánlatot. Ugyanakkor a 3400 közösséget képviselő Kanadai Keresztény Jótékonysági Szervezetek Tanácsa azt javasolja a keresztény szervezeteknek, digitálisan ne jelentkezzenek, postán küldött anyagukhoz pedig levélben jelezzék fenntartásaikat. Január elején egy torontói abortuszellenes, úgynevezett pro-life civil szervezet bíróságon támadta meg a kormány döntését.

A felháborodás ellenére Justin Trudeau a múlt hét szerdán megvédte az új gyakorlatot. Újságírói kérdésekre a kanadai kormányfő leszögezte: minden csoport jelentkezhet a programra, ameddig nem vonják kétségbe a nők döntési jogát. – Ez az a pont, ahol meghúzzuk a vonalat – állt ki a nők abortuszhoz való joga mellett Trudeau. A rendelet a vélhetően magyar származású kanadai munkaügyi miniszter, Patty Hajdu nevéhez fűződik. Ő pénteken, londoni útja során reagált a kritikákra. – Minisztériumunk kiáll az alapjogok és a szabadság kanadai chartája mellett – utalt az alkotmányra Hajdu, majd hozzátette: éppen ezért kell kitartanunk amellett, hogy a közpénzen nem támogatunk olyan szervezeteket, melyek kétségbe vonják ezeket a jogokat.

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.15.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.