Áder: A Rubik-kocka a legek kategóriájába tartozik

2014. április 24., csütörtök 22:05, frissítve: péntek 09:43

Rubik Ernő kockája a legnagyobb magyar találmányok sorába tartozik – jelentette ki Áder János köztársasági elnök a New York-i magyar főkonzulátuson csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján, amelyet a Beyond Rubik's Cube (Túl a Rubik-kockán) című nagyszabású interaktív kiállítás ünnepélyes megnyitója előtt tartott.

Az államfő az MTI kérdésére kifejtette, köztársasági elnökké választásakor megfogadta, hogy hivatalában híven képviseli a magyar érdekeket és értékeket, s ezért tartja fontosnak, hogy részt vegyen a világhíres logikai játék feltalálásának 40. évfordulója alkalmából az Egyesült Államokban megrendezett kiállítás megnyitóján.

Magyar találmányok

A tárlat, amely kilenc hónapon át lesz látható a Jersey Cityben található Liberty Science Centerben, 2015-től világ körüli útra indul, és a tervek szerint hét év alatt – Budapest érintésével – járja majd körbe a Földet.

A Rubik-kockáról
„Nincs olyan szeglete a világnak, ahol ne találnánk egy bűvös kockát. Aki sokat utazik, tanúsíthatja, hogy a legváratlanabb helyeken bukkan fel a magyar találmány: láttam már bolíviai börtönben, és megtaláltam a darabjait Dél-Ázsiában, cunami sújtotta területen a romok között.”
Olvassa el Lukács Csaba írását!

„Azért vagyunk itt, New Yorkban, mert egy fontos magyar értéket és a magyar értékeket képviseljük, hiszen nemcsak a Rubik-kockáról fogok itt ma este beszélni, hanem olyan értékekről is, amelyek magyar emberekhez, magyar tudósokhoz köthetők” – mondta a köztársasági elnök.

Utalt az olyan találmányokra, mint Szent-Györgyi Albert C-vitaminja, Bíró László golyóstolla, Neumann János számítógépe, Galamb József és Farkas Jenő Ford T-modellje, valamint Teller Ede szerepére az amerikai nukleáris fegyver kifejlesztésében. Mint mondta, a Rubik-kocka ezek sorába tartozik, amelyre büszkék lehetünk.

A leginkább közkedvelt játék

Az elnök hangsúlyozta, hogy a világhódító bűvös kocka több vonatkozásban is bekerült a legek kategóriájába: ez a legrégebb óta a piacon lévő, leginkább közkedvelt játék, amelyből a legtöbbet adták el.

Fotó: Lukács Csaba / Magyar Nemzet

„Leginkább ez a játék volt az, amely másokat újabb gondolkodásra, újabb logikai játékok kitalálására, más logikai feladványok megoldására ösztönzött, és őszintén remélem, hogy a mai találkozás lehetőséget nyújt arra, hogy erre a kockára majd úgy gondoljanak, mint amelyről a leginkább, a legtöbbször, a leggyakrabban Magyarország, a magyar tudományosság, a magyar találmányok jutnak majd az amerikaiaknak is az eszébe” – mondta.

Áder János a sajtótájékoztatót követően a főkonzulátuson közös ebéden vett részt Rubik Ernővel és a New York-i Magyar Tudományos Társaság tagjaival.

Nem csak Magyarországnak hasznos

Fontosnak tartja Áder János köztársasági elnök az Amerikában sikeressé vált magyar tudósok hazacsábítását, annak érdekében, hogy átadhassák tudásukat magyarországi kollégáiknak. Az államfő erről az M1 Az este című műsorában beszélt csütörtökön. A felvétel a New York-i magyar főkonzulátuson készült azelőtt, hogy az államfő helyi idő szerint este megnyitja Jersey Cityben, a Liberty Science Centerben a Beyond Rubik’s Cube (Túl a Rubik-kockán) című nagyszabású interaktív kiállítást.

Áder János az interjúban hangsúlyozta: már az is hasznos lehet, ha egy vagy akár fél évre hazalátogatnak az Amerikában sikeressé vált magyar tudósok. Amennyiben átadják tudásukat, az nemcsak Magyarország, de az egész világ hasznára válhat – hangsúlyozta. Ugyanakkor fontosnak tartja azt is, hogy napi kapcsolatot alakítson ki az anyaország és az Amerikában kutatók, oktatók között – tette hozzá.

Az államfő arról is beszélt, hogy legutóbb Rubik Ernőt látta vendégül egy „tiszteletvacsorán”. Erre olyan embereket, tudósokat, művészeket, de adott esetben szakmunkásokat hív meg, akik komoly teljesítményt nyújtottak a saját területükön. Áder János azt mondta, a Rubik-kocka nem pusztán egy játék, hanem egyfajta inspirációt is jelent a kultúra és a tudomány művelői számára egyaránt.

Az államfő arról is beszélt, hogy fel kívánja „villantani”, mit köszönhetnek az amerikaiak a magyaroknak; a többi között a C-vitamint, a golyóstollat, a számítógépet, de még a kaliforniai szőlőtermesztést is. A tárlat, amely kilenc hónapon át lesz látható a Liberty Science Centerben, 2015-től világ körüli útra indul, és a tervek szerint hét év alatt – Budapest érintésével – járja majd körbe a Földet.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.