„Áder az ideális személy az államfői hivatalra”

PR

2012. április 17., kedd 15:39, frissítve: kedd 17:14

Áder János államfővé jelöléséről írt a Berliner Zeitung című baloldali német lap, a Die Welt című német konzervatív lap, a Neue Zürcher Zeitung című liberális konzervatív svájci lap és a Gazeta Wyborcza című lengyel baloldali liberális napilap.
A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint ma, amikor „rendkívül erősen támadják” az országot, nem egy „se hús, se hal” típusú államfőre van szükség, hanem egy olyan emberre, akinek van karaktere, aki megvédi a magyarok becsületét.

A Berliner Zeitung Orbán pártkatonát helyez állásba címmel számolt be Áder János államfői jelöléséről. Ebben Frank Herold kiemelte: a jobboldali konzervatív kétharmados parlamenti többség Schmitt Pál „kínos” afférja után Orbán egy „régi útitársát” választja meg államfőnek. Kiemelte, az új elnök kiválasztása „nem csupán Orbán dominanciáját” mutatja, hanem az ellenzék gyengeségét is, és Schmitt „plágiumbotránya alig ártott a Fidesz megítélésének”.

A Die Welt Orbán Áder Jánost akarja új elnöknek című írásában megjegyezte, hogy Áder megválasztása „biztosnak számít”, a jelöltről pedig az az uralkodó vélemény, hogy „lojális Orbán iránt”.

A Neue Zürcher Zeitungban Charles E. Ritterband „Orbán híveként” jellemezte Áder Jánost. „Azzal lehet számolni, hogy éppen úgy, ahogy Schmitt Pál, magas hivatalát a párt- és kormányfő Orbán Viktor politikai akaratának készséges végrehajtójaként fogja gyakorolni” – írta. A jogász végzettségű Áder jelenleg európai parlamenti képviselő. „Kommentátorok és politológusok nézete szerint az EU és Orbán akut konfliktusára” tekintettel Áder az ideális személy az államfői hivatalra. Ellensúlyt képezhet a magyaroknak az EU elleni állítólagos szabadságharcát övező nacionalista retorikával szemben, és hatalom nélküli, pragmatikus személyiségként kiegyenlítő hatást fejthet ki a Fideszen belül – írta.

A Gazeta Wyborcza teljes mértékben politikai ajánlásnak tartja Áder János jelölését az államfői posztra. A lengyel lap kiemeli, hogy Magyarországon „eddig hagyományosan a közvetlen politikai életen kívül álló személyeket” javasoltak a posztra, de szerinte már Schmitt Pál elnöksége „véget vetett az államfői funkció politikamentességének”.

Nem csak az Európai Bizottságtól vár lépéseket

Az Európai Unió válságáról, az erősödő populizmus elleni fellépés lehetőségeiről beszélt a bécsi Der Standardnak Heinrich August Winkler. A neves német történész a nacionalista, autokrata jelenségek veszélyét firtató kérdésre válaszolva kijelentette: szükségesnek tartja, hogy Magyarország esetében ne csak az Európai Bizottság tegyen lépéseket, de „az Európai Néppárt is vállalja a reá háruló felelősséget; mondja meg Orbán Viktor pártjának, a Fidesznek, hogy a demokrácia lebontása, ahogyan az Magyarországon történik, összeegyeztethetetlen a(z EU-)csatlakozás koppenhágai kritériumaival és az Európai Unió általános filozófiájával. Az európai egyesülést célzó mozgalom a nacionalizmus ellen irányult. Emiatt csírájában kell elfojtani az ilyen jelenségeket.”

„Vitatott reform”

Csaknem 110 ezren adtak be jelentkezési kérelmet egyetemekre, főiskolákra, ami 78 százaléka az elmúlt évi számnak

Magyarország szűkíti a felsőoktatáshoz való hozzáférést címmel közölt terjedelmes riportot a felsőoktatási reformról a francia La Croix. A részletesen ismertetett, „vitatott és költséges reformot” a katolikus lap szerint az Európai Bizottság a közösségi joggal ellentétesnek tartja. „Megértjük, hogy nehéz idők járnak a magyar gazdaságra, de nem az a megoldás, hogy megvágjuk az oktatási büdzsét és elijesztjük a diákokat” – mondta a lapnak Andrulla Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős biztos. Brüsszel szerint a magyar reform összeférhetetlen azzal az európai politikai céllal, miszerint 2020-ig negyven százalékra kell emelni a 30-34 évesek körében a diplomások arányát. A diplomások magyarországi röghöz kötése pedig ellentétes a munkavállalóknak az európai jogban biztosított szabad mozgásának elvével.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.