Áder János: Több támogatásra van szüksége Jordániának a menekültellátáshoz

MTI

2017. november 6., hétfő 18:10, frissítve: hétfő 18:36

Jordánia két legfontosabb problémája ma a menekültválság finanszírozása és a klímaváltozás okozta szárazság hatásainak csökkentése. Így foglalta össze a Jordán Hásimita Királyságban tett többnapos hivatalos látogatásának ammáni tárgyalásain szerzett tapasztalatait Áder János a helyszínen újságíróknak.

A magyar államfőt katonai tiszteletadással fogadta II. Abdullah jordán király, tárgyalt Hani al-Mukli miniszterelnökkel, a szenátus és a képviselőház elnökével.

A köztársasági elnök elmondta, hogy a szír polgárháború miatt hat év alatt másfél millió menekült érkezett Jordániába, amely joggal várja el, hogy azok ellátásának költségeihez a nemzetközi szervezetek járuljanak hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a menekültek ellátásához az elmúlt években az ígéretek ellenére a nemzetközi szervezetektől csak a támogatások 50 százaléka érkezett meg, idén pedig csak mindössze 20 százalék, miközben a térségben kialakult helyzet miatt Jordániában csökkent a turizmusból és a tranzitdíjakból származó bevétel.

Az államfő bravúrosnak nevezte Jordánia teljesítményét a menekültellátásban és az országban jellemző társadalmi béke fenntartása terén. Aláhúzta, hogy e béke megőrzése nemcsak a térség, hanem az Európai Unió érdeke is.

Éppen ezért Áder János elengedhetetlennek tartja, hogy az Európai Unió növelje a Jordániának juttatandó menekültügyi forrásokat. Mint mondta, számítások szerint idén ötször annyi pénzt kellene Jordániának biztosítani, mint amennyi 2017-ben eddig támogatásként érkezett, és amire egyébként az ország ígéretet kapott a nemzetközi fórumokon.

Pusztító klímaváltozás

A magyar elnök kitért arra, hogy Jordánia a világ egyik legszárazabb országa. Mint mondta: ha a helyzet nem változik, a klímaváltozás miatt az országban 2050-re 30 százalékkal csökken a csapadékmennyiség és tovább nő az átlaghőmérséklet.

A magyar elnök tárgyalásain a jordániai felek élénken érdeklődtek a magyar mezőgazdasági tapasztalatok, a szárazságtűrő növények telepítése, az öntözéses megoldások iránt. Áder János elmondta, hogy hamarosan Magyarországra érkezik tárgyalni ezekben az ügyekben a jordániai miniszterelnök.

Jordániai látogatása második napján, kedden Áder János részt vesz és felszólal a Tudomány Világfóruma (WSF) 8. tanácskozásának megnyitóján.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.