Afrikának is segítene az EU

BL

2012. február 23., csütörtök 06:03

Az európai uniós tagállamok kormányai az észak-afrikai országok, például Egyiptom adósságának csökkentését tervezik; az elsősorban Franciaország által szorgalmazott lépés a változást hivatott érzékeltetni az arab tavasz nyomán – közölték uniós és kormányzati források szerda este.

A tisztségviselők elmondták, az Európai Unió március eleji csúcstalálkozójára előterjesztendő elképzelés szerint a tagországok megvizsgálják annak lehetőségét, hogy az adósságcsökkentéssel érzékeltessék a változást a Földközi-tenger déli partvidékén fekvő országokkal szembeni viszonyban.

A terv alig egy nappal azután került nyilvánosságra, hogy az euróövezeti tagországok pénzügyminiszterei kedden példátlanul magas összegű mentőcsomagot hagytak jóvá a súlyos államadóssággal küszködő Görögország számára. Diplomáciai források szerint az észak-afrikai országok megsegítését elsősorban a francia kormány szorgalmazza. A tervet először az uniós tagországok nagyköveteinek csütörtök reggeli ülésén terjesztik elő.

Egy magas rangú uniós tisztségviselő szerint élénk vita várható a tervről, amely demokratikus reformokért és kereskedelmi engedményekért cserébe irányozza elő az adósságkönnyítést. Az egyik uniós tagállam kormányzati tisztségviselője úgy vélte, a megbeszélések e kezdeti szakaszában nem lesz szó konkrét számokról az esetleges adósságkönnyítéssel kapcsolatban, amelyről április előtt az Európai Bizottság sem foglal állást, de összességében dollármilliárdok sorsa lehet a tét.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.