Aggódhatnak a kommunisták és a milliárdosok

MTI

2016. május 13., péntek 08:59, frissítve: péntek 10:43

A Kínai Kommunista Párt különböző szintű vezetőinek és az ország világszerte ismert milliárdosai közül többnek is a személyes adatait tette közzé egy ismeretlen a Twitteren. A maga nemében ez volt az egyik legnagyobb online kiszivárogtatás Kínában – jelentette a South China Morning Post című hongkongi lap pénteken.

A Twitter-fiók tulajdonosa azzal indokolta tettét, hogy így akarta bizonyítani, milyen könnyű hozzáférni egyes emberek kényes, személyes adataihoz a „feketepiacon”.

A többtucatnyi érintett között van Jack Ma Jün, a világ legnagyobb online piacterének, az Alibabának az alapító tulajdonosa, Vang Csien-lin, az ország leggazdagabb embere, a Wanda Group elnöke, de a Tencent Holdings vezére, a Xiaomi cég társalapítója, valamint egy tartományi kormányzó is szerepelt a listán.

A kormányzati, pénzügyi, információs technológiai és ipari szférában dolgozók közzétett adatai között voltak például személyazonosító okmányaik részletei, lakcímük. Egyes esetekben e személyek gyermekeire vonatkozó információk is nyilvánosságra kerültek.

Nincs lehetetlen, sőt

A „senfencseng” (személyi igazolvány) néven publikáló twitterező fiókját időközben bezárták, a posztokat törölték, de legalább két esetben megerősítették, hogy a közölt adatok pontosak voltak.

„Bárkinek az adataihoz könnyű hozzájutni, függetlenül attól, hogy kormányzati hivatalnok, vagy híres személyiség” – üzente a világnak senfencseng. Hozzátette: „az átlagemberek információit megszerezni pedig olyan, mintha káposztát vennél”.

A hongkongi lap által megkeresett érintettek nem reagáltak az újságírók megkeresésére, és a közbiztonsági minisztérium sem kívánta egyelőre kommentálni az ügyet. A lap megjegyzi, hogy az adatok kiszivárogtatása veszélyeztetheti az illetők bankszámláit, személyi biztonságát, lehetővé teheti közösségi médiafiókjuk elérhetőségét. Az eset az adatvédelem országosan tapasztalható krónikus hiányosságaira hívja fel a figyelmet – állapították meg.

Kínában, ahol 700 millió ember használja az internetet, és több mint 600 millióan rendelkeznek okostelefonnal, hivatalosan 2009 óta nem elérhető a Twitter szolgáltatása, de a „nagy kínai tűzfal” megkerülését szolgáló technikai megoldásokkal ugyanúgy használható, mint a szintén blokkolt Facebook.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.