Újabb Csernobilt vizionálnak Európa szívében

2016. február 6., szombat 19:17, frissítve: szombat 19:17

Újabb csernobili katasztrófát okozhat Európa szívében a forgalomból egy időre kivont belga atomerőművek újraindítása – legalábbis ettől tartanak környezetvédők és a szomszédos államok.

Az Avaaz nevű szervezet üzenete szerint egy elöregedett reaktort rázott meg robbanás hetekkel ezelőtt (ennek valóságtartalma bizonytalan), Belgium nukleáris biztonságért felelős vezetője pedig vizsgálatot rendelt el. A szomszédos országok máris megnyomták a vészcsengőt, főként Németország: Barbara Hendricks környezetvédelmi miniszter azonnal kész volt az aggodalmakról tárgyalni a belgákkal. „Ha elegen támogatjuk a következő negyvennyolc órában, rábírhatja Belgiumot, hogy állítsa le az erőműveket mindaddig, amíg átfogó hatástanulmány nem készül” – írták a követelésben.

Aachen perel

Németország pedig tényleg felháborodott: mint a DW beszámolt róla, Aachen városa egyenesen pert indított a szomszédban található atomerőmű ellen. A kereset szerint repedések tucatja található a reaktort védő betonban, ez pedig súlyos biztonsági fenyegetést jelent. A tihange-i atomerőmű ugyanis 71 kilométerre fekszik Aachentől, amely közvetlenül a belga–német határ mellett található. Aachen szerint az európai jogot sérti, ha a reaktort hibásan újra üzembe állították ahelyett, hogy teljesen kivonták volna a forgalomból.

A német média beszámolója szerint a tihange-i erőmű 2-es reaktorát 2014 márciusában kapcsolták ki, miután hajszálrepedések tömkelegét találták az azt védő betonban. Tavaly márciusban azonban a szükséges javítások elvégzése nélkül újra üzembe hozták a reaktort – legalábbis Aachen városa szerint.

Doeli látkép szélmalommal és atomerőművel
Doeli látkép szélmalommal és atomerőművel
Fotó: Emmanuel Dunand / Europress/AFP

„Az elmúlt hetekben a doeli és a tihange-i erőműben számos veszélyes eset történt. A régió három országának lakóiban, a belgákban, a németekben és a hollandokban ez rendkívüli bizonytalanságot és aggodalmat kelt” – közölték az aacheni hatóságok. Először ezért a belga bíróságokon próbálnak eredményt elérni, másodjára már Brüsszelben megtámadva majd a tihange-i erőmű 2-es reaktorát.

Hiába az erőfeszítés

Németországot már jó ideje aggasztják az atomerőművek: a 2011-es fukusimai katasztrófa óta Berlin fokozatosan kapcsolta le saját reaktorait. Hiába, ha Franciaországtól és Belgiumtól eddig nem várhattak hasonló gesztusokat.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Decemberben már több mint 1500 demonstráció állt ki Aachen utcáin azért, hogy Belgium ne használja tovább a tihange-i 1-es reaktort.

Ki-be kapcsolgatnak

Barbara Hendricks ugyanakkor február 1-jén arról számolt be: személyesen meggyőződött a belga atomerőművek biztonságáról. „Belgium megnyugtatott minket afelől, hogy szakértői válaszolni fognak a német kormány katalógusnyi kérdésére februárban” – jelentette ki a Nuclear Power Daily szerint.

Fotó: Europress/AFP

Az aggodalmakat az is erősítette, hogy a belga kormány decemberben úgy határozott: tovább, 2025-ig életben hagyja a negyvenéves doeli 1-es és 2-es reaktort, méghozzá a munkahelyek megőrzése és a tisztább energiára való átmenetbe való befektetés érdekében. Eredetileg tavaly februárban lekapcsolták Belgium legrégebbi atomreaktorát, a doeli 1-est, de decemberben újra is indították, hogy aztán három nap után újból bezárják generátorproblémák miatt. Most már másodjára indították újra a reaktort. A tihange-i 2-es mellett ugyanakkor a doeli 3-asnál is találtak repedéseket még 2012-ben. Mindkettőt lezárták szintén jó időre, de újraindították a tavalyi év végén.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.