Aki elhiszi Putyinnak, hogy az oroszok nem hekkelték meg az amerikai elnökválasztást

2017. június 14., szerda 16:24, frissítve: csütörtök 14:36

Őszinte kísérlet Oroszország vezetőjének megértésére, vagy Vlagyimir Putyin propagandagépezetének sikeres akciója, amellyel az elnökről szóló, nyugati közönségnek szánt alkotás leforgatására megnyert egy neves amerikai rendezőt? A kétoldalú viszony elhidegülése és paranoiddá válása közepette ez a kérdés övezi azt az Oliver Stone által jegyzett, The Putin Interviews című, négyrészes dokumentumfilm-sorozatot. Az alkotást a héten hétfőtől csütörtökig mutatja be az amerikai CBS médiatársaság Showtime hálózata.

A produkciót két év alatt forgatták le, és arra a mintegy tucatnyi személyes találkozóra épül, melyre a Kreml – példátlan módon – lehetőséget adott az Oscar-díjas filmrendező számára. A most hetvenegy esztendős Stone a BBC-nek adott interjúban – melyben a kérdező minduntalan Putyin KGB-s múltját feszegette, és azt, hogy az oroszok nem használják-e ki a rendezőt saját céljaikra – maga úgy fogalmazott: Oroszország első embere tudja, hogy ő nem fogja megváltoztatni az amerikai politikát, de a maga részéről a filmmel „szeretne hozzájárulni annak megértetéséhez, amit az orosz elnök mond”, hogy meghaladják azt a karikatúraszerű képet, amely kialakult róla. A vietnami háború pokláról szóló Szakasz című filmmel berobbant rendezőnek az a benyomása alakult ki a beszélgetések során, hogy Putyin jobb kapcsolatokat szeretne a Nyugattal.

Az orosz elnök az interjúkban partnerként beszélt az Egyesült Államokról, s ha kritikusan is fogalmazott, inkább csak azt mondta, hogy nem érti, miért teszik ezt vagy azt, például Ukrajnában és Szíriában. Stone szerint ahogy az orosz elnök elmagyarázza mindezt, abból világosan kitűnik, hogy ők teljesen másként látják a helyzetet, így viszont felmerül a kérdés, hogy vajon hol van az a fenyegetés, amiről a NATO-parancsnokai beszélnek. Azzal kapcsolatban, hogy Putyin tagadta azt a nyugati vádat, miszerint meghekkelték volna a tavalyi amerikai elnökválasztást, Stone leszögezte: teljességgel hisz neki, s úgy gondolja, hogy mindez „sok hűhó semmiért”. Szintén Laura Trevelyan brit újságíró kérdésére válaszolva egyetértett Donald Trump amerikai elnökkel, hogy mindez az álhírek kategóriájába tartozik, s Putyin értékelését hozta fel, aki szerint amerikai belpolitikai csatározás áll a háttérben. Amivel – tette hozzá a rendező – a kétoldalú kapcsolatok helyreállításának lehetősége is odaveszett.

Miután a kérdező végül ismételten azzal a felvetéssel szembesítette, hogy egy olyan vezető javára tesz, akit könyörtelenséggel és politikai ellenfelei meggyilkolásával gyanúsítanak, Stone azzal szúrt vissza a BBC-snek: bár az angolok nagyszerűek a James Bondhoz hasonló kémtörténetek kiötlésében, ő maga nem tapasztalt olyan törekvést, mellyel igyekeztek volna őt propagandájuk eszközévé tenni. Vlagyimir Putyin nagyon racionális ember – tette hozzá.

Ami a filmsorozat tartalmát illeti, az igazsághoz hozzátartozik, hogy az előzetesekből és a szemléző médiumok rendelkezésére bocsátott két első részből sok meglepő dolog nem derül ki. Putyin a NATO kapcsán kijelenti, hogy az Egyesült Államoknak nem szövetségesei, hanem vazallusai vannak. Az amerikaiakat teszi felelőssé az Al-Kaida és Oszáma bin Láden felemelkedéséért, illetve azért, hogy destabilizálni igyekeznek a politikai helyzetet Oroszországban, és stratégiai céljuk az orosz gazdaság megsemmisítése. A jóval a tavalyi választás előtt felvett jelenetben a demokrata elnökjelöltet, Hillary Clintont neokonzervatívnak nevezte, ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a militarizmus mindkét amerikai pártot jellemzi.

 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.