Aki Rómában járt, nem adhat vért

MN

2017. szeptember 14., csütörtök 06:34, frissítve: csütörtök 08:07

A chikungunya vírus terjedése miatt az olasz egészségügyi hatóságok szerdától betiltották a véradást Róma egyik körzetében – írja az MTI. A beszámoló szerint a tiltás azokra érvényes a következő 28 napban, akik Róma második számú, 1,2 millió lakosú délkeleti egészségügyi körzetében élnek. Azokra a donorokra is vonatkozik, akik Olaszország más részén élnek, de augusztus 25-e után Rómában tartózkodtak, ha csak néhány órára is.

Az olasz egészségügyi hatóságok azután rendelték el a véradás felfüggesztését, hogy a közép-olaszországi Lazio tartományban már tizenhétre emelkedett a chikungunya vírus betegeinek száma. Ebből hatan Rómában, tízen pedig a fővárostól hatvan kilométerre levő Anzióban tartózkodnak, ahol már pénteken érvénybe lépett a véradási tilalom. Egy beteget jelentettek a Rómától hetven kilométerre található Latinából is. Mindhárom városban azonnali szúnyogirtást rendeltek el.

Korábban megírtuk, hogy egyes egzotikus betegségek kockázata miatt átmenetileg nem adhatnak vért azok, akik akár csak egy napot is eltöltöttek bizonyos francia, osztrák vagy román városokban, többek közt Bécsben. Az Országos Vérellátó Szolgálat korábban csak három országból kapott jelzést fertőzésveszélyről: Franciaországból a chikungunya, Romániából és Ausztriából a nyugat-nílusi láz miatt. Azokat, akik az adott országokban jártak, átmenetileg, 30 napra kizárják a véradásból.

A chikungunya láz az Aedes nembe tartozó szúnyogok által terjesztett egyik betegség, amely magas lázzal, fejfájással, hányingerrel, ízületi és izomfájdalmakkal jár. Afrika és Ázsia trópusi területein gyakori. A betegség emberről emberre nem terjed, csak a szúnyog terjesztheti. A 19. század óta ismert, de kórokozóját csak 1952-ben azonosították, az afrikai Tanzániában. Az 1990-es évek második felében kiterjedt járványokat okozott a Szaharától délre, az indiai szubkontinensen és Délkelet-Ázsiában. A vírus Európában először 2007-ben, az olaszországi Emilia-Romagna tartományban jelent meg, ahol kétszázötven ember betegedett meg, egyikük idős kora miatt a komplikációkban életét vesztette.

Olasz egészségügyi források szerint a chikungunya vírus az Ázsiából érkezett használt gumiabroncsokkal jutott be Itáliába: az abroncsokban felgyülemlett vízben utaztak a szúnyog lárvái. A vírust az Olaszországban 1990 óta elterjedt ázsiai tigrisszúnyog is terjeszti.

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.