Amerikai elnök lenne a libertárius politikus

MNO

2016. január 7., csütörtök 07:42, frissítve: hétfő 15:45

Várhatóan újabb jelölttel bővül az amerikai elnökjelöltségre pályázók tábora. Gary Johnson a Libertariánus Párt színeiben veti magát a küzdelembe.

A 63 éves politikus korántsem ismeretlen az amerikai politikában – írta az MTI. Kétszer volt kormányzó Új-Mexikó államban, és 2012-ben is indult az elnökválasztáson, akkor is a Libertariánus Párt jelöltjeként. Akkor valamivel több mint 1 millió 275 ezer szavazatot kapott, amit a párt negyvenéves történetében a legnagyobb szavazatarányként tartanak számon.

„Ezeket a szavazókat Clinton nem tudja meggyőzni”

„Ma egyetlen pártban sincs helye annak, aki fiskális kérdésekben konzervatív álláspontot képvisel, társadalmi ügyekben pedig liberális véleményt vall” – mondta az egyébként üzletember Johnson a The Washington Postnak adott szerdai interjújában. Szerinte Rand Paul (Kentucky állam szenátora, republikánus elnökjelölt-aspiráns) megpróbált fiskális konzervatívként mutatkozni, de az elmúlt hetek kampányrendezvényei és felmérései Iowában és New Hampshire-ben azt mutatják, hogy az ilyen nézetekkel rokonszenvező választók inkább Donald Trumphoz húznak.

„Azt hiszem, 2012-ben sokan csak a republikánus jelölt, Mitt Romney személye miatt szavaztak mégis inkább (Barack) Obamára. Ezeket a szavazókat Hillary Clinton nem tudja meggyőzni, s ha a republikánusok elnökjelöltje Donald Trump lesz, akkor tényleg sok ember szeretne más alternatívát” – fogalmazott Gary Johnson.

Betiltaná a burkaviselést?

A Reason egyébként arról írt Johnson indulása kapcsán: a libertárius politikus az egyéni szabadságjogok szószólója lenne, ugyanakkor mégis betiltaná a burkaviselést az Egyesült Államokban. A lapnak adott interjújában Johnson arról beszélt, hogy az egyik legnagyobb aggodalma a saría alapján történő ítélkezés terjedése világszerte, illetve az iszlamista terrorizmus, ami növekvő fenyegetést jelent Amerikában. Mint mondta, ha egy nő burkát visel, nem is lehet látni például, hogy megverték-e, a saría törvénykezés alapján pedig a nők nem kapják meg ugyanazokat a jogokat, mint a férfiak. (Frissítés: nem sokkal az interjú megjelenése után helyesbített is Johnson, mint írta, ő csak a nők jogainak megvédéséről beszélt, de nem tiltaná be semmilyen öltözék viselését. Közleménye szerint az öltözék betiltása valójában megsértése lenne az alapvető jogoknak.)

Johnson bejelentése előtt mondott le a marihuánaforgalmazással foglalkozó Cannabis Sativa vezérigazgatói posztjáról.

A politikus intervencióellenes nézeteket is vall: mint kifejtette, az Egyesült Államok katonai beavatkozásai nem okai a terrorizmusnak, de csak rontanak a helyzeten.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.