Amerikai majális: feketében zúztak a nagyvárosi randalírozók

Tompos Ádám

Tompos Ádám

2012. május 2., szerda 19:00, frissítve: csütörtök 21:12

Randalírozásba torkollott több amerikai nagyvárosban az Occupy Wall Street mozgalom május elsejei megmozdulása, noha az elitellenes demonstrálók elhatárolódtak az erőszaktól. Szabó László Zoltán Amerika-szakértőt kérdeztük meg a jelenségről.

„Minden civil lépjen sztrájkba 8 órakor! Nincs munka, nincs iskola, nincs vásárlás! Mindenki ki a utcára!” Az Occupy Wall Street mozgalom tette közzé ezt a felhívást hétfőn este, így kívánván megünnepelni május elsejét. A közterület-foglalásnál és a transzparensek Guy Fawkes-maszkban való lobogtatásán azonban néhány városban most túlmentek.

Feketében randalírozók

Seattle-ben, ahol 1999-ben, a G8-as találkozó alkalmából is összecsaptak a tüntetők a rohamrendőrökkel, most sem elégedtek meg a jelszavak skandálásával: voltak boltok, amelyek tulajdonosai inkább szó szerint lehúzták a rolót a tervezettnél korábban, mielőtt úgy jártak volna, mint riválisaik. Azokat ugyanis szétverték, a bíróság épületét pedig festékpatronokkal lőtték. A rendőrök könnygázzal próbálták elejét venni a vandalizmus elharapódzásának, de nehéz dolguk volt: közleményük szerint a fekete öltözéküknek köszönhetően könnyen el tudtak vegyülni és megkülönböztetni sem nagyon tudták őket egymástól. Seattle első embere a rendőrség számára még a fegyverhasználatot is megengedhetővé tette a rendteremtés érdekében.

Könnygázra Oaklandben, San Francisco „fenegyereknegyedében” is volt szükség. A mozgalom tagjai itt a város jelképének számító Golden Gate hidat akarták elfoglalni, de ettől később elálltak. Helyette a közeli öbölben állítottak meg néhány kompot, de a pite a belvárosban melegedett be igazán: ezt egy közvetítő kocsi, egy rendőrautó bánta, kilenc tüntetőt állítottak elő. Az erőszaktól a helyi Occupy-szervező azonban elhatárolódott: azt nyilatkozta, hogy nem tudja, kik kezdték el békés felvonulásukból kiválva betörni az autók szélvédőit. Los Angelesben a városvezetés előre gondolkodott: százával állították készenlétbe a rendőröket, és egészen addig ünnepi is volt a majális hangulata, amíg a egyik rendőrnőt fejbe nem dobták egy gördeszkával.

Az elhatárolódást Clevelandben is be kellett vetnie a mozgalomnak, miután öt anarchistát őrizetbe vettek, akik egy négysávos hidat akartak felrobbantani. Ezért a „város iránt érzett tiszteletükből el is álltak a demonstrációtól”. New Yorkban egy szervező pedig arról beszélt a BBC tudósítása szerint, hogy megváltozott a tüntetések hangulata, leírásként a nosztalgikus szót használta. Annyiban igaza volt, hogy itt sem zártak le hidakat, de mások azért belendültek, igaz, nem tudni, hogy ők a mozgalom nevében és/vagy tagjaként tevékenykedtek: fehér port küldtek Michael Bloombergnek, a város polgármesterének.

Az Occupy Wall Street mozgalom tavaly szeptember 17-én alakult meg a New York-i Zuccotti Parkban, példájukat hamarosan az egész Egyesült Államokban, majd világszerte követték. Hirdetik, hogy ők abba a bizonyos 99 százalékba tartoznak, akik nem „zsákmányolják ki” a dolgozókat a szabadpiac nevében.„Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy felszámoljuk a társadalom legfelső egy százalékát képviselő Wall Street-i bankárok kizsákmányoló tevékenységét; mindaddig, amíg karácsonyi bónuszaikat a dolgozó családok otthonainak elcsalásából szerzik, addig ők lesznek az emberiség első számú ellenségei” – mondta a Magyar Nemzetnek Mark Bray szóvivő. A mozgalmat támogatja és megérti Soros György milliárdos is.


Nem lesz Tea Party vs. Occupy-meccs

A BBC tudósítója felveti, kétséges, hogy a május elsejei akciók után miként szerezheti vissza a mozgalom a népszerűségét. Mi Szabó László Zoltán Amerika-szakértőt kérdeztük erről, aki a MNO-nak elmondta: ugyan várható volt, hogy az erőszak is megjelenik majd a foglalók megmozdulása környékén, de nehéz megmondani szerinte, hogy ezzel partvonalra kerülnek-e a demonstrálók. Úgy látja, hogy a konzervatívok azon tézisük bizonyítékaként fogják majd emlegetni az eseményeket, hogy a liberalizmus ide vezet: anarchiába. Ugyanakkor megjegyzi, nagyon nem valószínű, hogy a republikánusok „utcai ága”, a Tea Party felveszi velük a kesztyűt: „az ő szempontjukból a kör négyszögesítése lenne a törvény és rend szellemének megsértése”. Ráadásul Szabó kifejtette azt is, hogy a nyeregben lévő mérsékelt republikánus elnökjelölt, Mitt Romney sikerei óta ők is lecsillapodtak és fegyelmezetten beálltak mögé.

Hozzáteszi viszont, hogy a demokraták számos szavazója együtt érez a kiszolgáltatott 99 százalékkal, ezért ők elnézők lesznek velük. Példaként azt a februári esetet hozza fel, amikor a bostoni polgármester kifejtette, hogy sok mindenben egyetért a letartóztatott tüntetőkkel, de hát a törvényt be kell tartatnia neki is. Szabó kifejtette azt is, hogy alapvetően abban különböznek a keddi amerikai események a tavalyi londoni zavargásoktól, hogy Nagy-Britanniában alapvetően az alsóbb osztályok képviselői, a munkanélküliek támadták meg a boltokat. Ezzel szemben a Guy Fawkes álarca mögé bújók között találunk „amerikai értelemben vett liberális értelmiségieket is”, mivel ott egy szélesebb összefogás valósult meg.

A hatvanas évek végi hippimozgalomtól pedig úgy különbözteti meg Szabó az Occupyt, hogy a virággyerekek passzív ellenállásában és a fogyasztói társadalom elutasításában még gondolati szinten sem volt meg az erőszak, ezzel szemben ma azt harsogják New York és San Francisco utcáin, ha szükséges, akkor rá kell kényszeríteni a bankrendszert arra, hogy humánusabb legyen. Párhuzamként a naivitást említi, hiszen ma már világos, hogy ez ugyanúgy elképzelhetetlen, mint megvalósítani a „Szeretkezz, ne háborúzz!” ideáját.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.