Angol–skót „ütközet” várható

Kovács N. László

2012. január 9., hétfő 13:23

Alex Salmond skót első miniszter pártja, az SNP választási győzelme óta nagyhangú nyilatkozatokkal igyekszik a brit politika tudomására hozni: a skót függetlenség ügyébe nincs beleszólásuk. David Cameron miniszterelnök most azt próbálja közölni: igenis van.

A konzervatív politikus sajtóinformációk szerint még ezen a héten nyilvánosságra fogja hozni a kormány jogi tanácsadóinak szakvéleményét, amelyből ki fog derülni, a skót függetlenségi népszavazás csak akkor lesz alkotmányos, ha annak megtartásába mindkét (a brit és a skót) parlament beleegyezik. Salmon nem beszél konkrét dátumokról, csupán a „közeljövőt” emlegeti. Cameron ebben a kérdésben is elejét venné a bizonytalanságnak: 18 hónapos határidőt tűzne ki. Ha a skótok ezen belül megtartják a népszavazást, azt Nagy-Britannia kötelezőnek ismeri el, ha azonban késlekednek, akkor az eredmény „tájékoztató jellegű” marad.

Mindez alaposan felboríthatja Salmond terveit, aki egyrészt a hírek szerint 2014-et tűzte ki a szavazás céljául, méghozzá a bannockburni, angolok felett aratott fényes skót győzelem hétszázadik évfordulója miatt. Cameron javaslatai szerint ráadásul a papíron csupán két lehetőség állhat – igen vagy nem. Ezzel a miniszterelnök elvágná az úgynevezett „devo max” megoldás pártolóit, akik egyfajta skót–angol monarchiát szeretnének, nagyfokú függetlenséggel, de közös európai képviselettel és hadüggyel.

Cameron merész lépése kész helyzet elé állítja a skótokat – vagy belemennek a miniszterelnök feltételeibe, vagy megvárják a következő kormányt, esetleg hosszú és költséges jogi vitát kezdenek a brit kabinet ellen. Ugyanakkor az unió egységét hirdetőknek is gyorsan kell cselekedniük, egyelőre ugyanis nincs kampánystratégia, mely összefogná a közös ügy érdekében az egyébként nem kifejezetten baráti pártokat és szervezeteket.

(The Guardian, guardian.co.uk)

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.