Ankara kitart szíriai hadművelete mellett, a kurdok ellentámadásba lendültek

MTI

2018. január 22., hétfő 19:34, frissítve: hétfő 20:12

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint országa nem lép vissza a szíriai Afrínt ellenőrző kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) ellen indított Olajág hadművelettől, miközben a kurdok ellentámadást indítottak. Az államfő arról beszélt, hogy Ankara megegyezett Oroszországgal a kérdésről.

Az YPG Ankara szemében a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges szíriai terrorszervezet, amely ugyancsak fenyegetést jelent Törökországra nézve.

Erdogan kifejtette: Törökország az Egyesült Államokat próbálta meggyőzni, hogy Washington ne egy másik terrorszervezet, hanem a török haderő oldalán harcoljon az Iszlám Állam szélsőségesei ellen. Az amerikai tábornokok szerint nem elég az a hadsereg, amelyet Ankara erre a célra el tud különíteni – nehezményezte a török elnök.

Leszögezte: ahogy Ankarának a törökországi kurdokkal sincs gondja, úgy az afríni beavatkozás sem az ottani kurdok, hanem egy terrorszervezet ellen irányul. „Törökországnak nem áll szándékában megszállni semmit sem; ha befejeztük, kivonulunk” – nyomatékosította Erdogan.

Az államfő arról is beszámolt, hogy eddig egy török életet követelt a hadművelet.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ezzel egy időben az Anadolu török állami hírügynökség közölte: a török haderő és a vele szövetséges, mérsékelt ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) újabb frontot nyitva a szíriai Azáz város felől, tehát keleti irányból is benyomult Afrín körzetébe. Azázt még a 2016 augusztusában indított Eufráteszi pajzs nevű hadművelet keretében vonta ellenőrzése alá a török haderő és az SZSZH.

Az YPG válaszul folyamatosan rakétákat és aknagránátokat lő át török területekre. A török média arról adott hírt, hogy török harci gépek vasárnap megsemmisítették a főként kurdokból álló Szíriai Demokratikus Erők nevű katonai koalíció két harci állását, ahonnan előzőleg rakétákkal lőtték a határ mentén fekvő török településeket. A legfrissebb híradások szerint tizenegy rakétát lőttek ki onnan a dél-törökországi Reyhanli városra, és közülük kilenc fel is robbant, aminek következtében egy ember, egy szíriai állampolgár meghalt, és negyvenheten megsebesültek. Kilis városban négy rakéta csapódott be, megsebesítve hét embert.

Kurd harcosok visszaszerezték hétfőn azoknak a területeknek a nagy részét, amelyeket előző nap török katonák, illetve szövetségeseik foglaltak el tőlük a török határ közelében – közölték kurd tisztségviselők.

Az afríni kurd sajtóközpont és a harci eseményeket nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű aktivistahálózat közlése szerint a kurd erők nagy erejű ellentámadást hajtottak végre. A „különleges katonai műveletben” kurd fegyveresek a törökök hat szövetséges harcosával végeztek.

A Szíriai Demokratikus Erők, amelynek vezető ereje a YPG, közölte: vizsgálják annak lehetőségét, hogy erősítést küldjenek Afrín térségébe azért, hogy segítsenek visszaverni a török támadást. Kino Gabriel szóvivő egyúttal azt is kérte, hogy a nemzetközi szereplők tegyenek erőfeszítéseket a török offenzíva megállítására.

Közleményében a Szíriai Demokratikus Erők hangoztatta: a kurdok szíriai enklávéja ellen indított török invázió „egyértelmű támogatás” az Iszlám Állam terrorszervezet számára. A Habertürk című török lap vasárnap késő esti jelentése szerint a török szárazföldi erők már nyolc kilométerre nyomultak be szíriai területre Afrín térségében.

Az OSDH értesülése szerint az utóbbi huszonnégy órában huszonegy civil, köztük hat gyermek vesztette életét a török haderő csapásainak következtében. Ankara korábban azt közölte, hogy polgári célpontokat nem fog támadni.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn tanácskozást tart a szíriai helyzetről.

A NATO hétfői közleményében kiemelte: folyamatosan konzultálnak Törökországgal az Afrín térségében zajló offenzíva fejleményeiről. A katonai szervezet szerint Ankarának joga van az önvédelemhez, de ezt „arányos és kimért módon” kell alkalmaznia.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában kijelentette: tudatos provokáció lehet az amerikai fél részéről a biztonsági erők létrehozása Szíria török és iraki határa mentén.

Lavrov ügyetlennek nevezte a washingtoni cáfolatot, amely szerint ilyen tervek nem léteznek. Szavai szerint a tények azt bizonyítják, hogy a határ ellenőrzés alá vonását célzó műveletek a nyilatkozatot követően is folytatódtak. „Ez vagy arról tanúskodik, hogy az egész helyzetet nem értik, vagy tudatos provokáció” – fogalmazott.

A tárcavezető elmondta, hogy a szíriai kurdok képviselői is meghívást kaptak a szíriai nemzeti párbeszéd Szocsiban megrendezendő kongresszusára. Rámutatott, hogy a kurdoknak is szerepet kell biztosítani a politikai folyamatban.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Moszkva figyelemmel kíséri a kurdok ellen indított afríni török hadműveletet, és az ügyben kapcsolatot tart fenn Ankarával és Damaszkusszal. A szóvivő kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy Moszkva kapott-e előzetes tájékoztatást a készülő török hadműveletről.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter aggodalmának adott hangot a szíriai kurd erők ellen kezdett török hadműveletek miatt.

Törökországban huszonnégy embert őrizetbe vettek, amiért a török hadműveletet ellenző posztokat tettek közzé a közösségi médiában. A kormány szerint ez terrorista propaganda. Az Ihlas török hírügynökség információi alapján az őrizetbe vett személyekkel együtt eddig összesen ötvenhét ember ellen indult nyomozás az afríni hadművelettel kapcsolatban. A gyanúsítottak között van a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) három politikusa is.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.