Annan: Folytatni kell a békét célzó erőfeszítéseket + Képek

TK

2012. április 10., kedd 17:45, frissítve: szerda 09:56

A szíriai vérontás előfeltételek nélküli beszüntetésére szólított fel kedden Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja.

A törökországi Hatayban, a török–szíriai határ térségében, szíriai menekültek számára létesített menekülttáborokban tett látogatása után tartott repülőtéri sajtóértekezletén Annan kijelentette: Szíriában a katonai aktivitás eszkalációja figyelhető meg, de a békét célzó erőfeszítéseket folytatni kell. Korai még az ő béketervének kudarcáról beszélni – tette hozzá.

Fotó: Reuters


A ghánai diplomata elmondta: értesülései vannak arról, hogy a szíriai hadsereg több körzetből visszavonulóban van, de eközben olyan körzetekbe vonul be, amelyeket korábban nem támadott. „Véget kell vetni az erőszaknak” – hívta fel a figyelmet a különmegbízott.

A szíriai erőszak elől eddig mintegy 25 ezer ember menekült Törökországba.

Szíriában a következő 48 órában a kormányerők elhelyezkedésének a „vitathatatlan változás jeleit” kell mutatnia – írta a Biztonsági Tanácsnak az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja kedden. „A szíriai vezetésnek meg kell ragadnia az alkalmat az alapvető irányváltásra... Lényeges, hogy a következő 48 órában haladék nélkül megmutatkozzanak a vitathatatlan változás jelei a kormányerők elhelyezkedésében az országban” – hangsúlyozta Kofi Annan, aki azt is kiemelte, hogy az ellenzéknek is le kell állítania a harcot, hogy „ne adjon ürügyet a kormánynak saját kötelezettségeinek a megtagadására”.


Kedden járt le a határidő, amikor a szíriai kormányerőknek Annan béketervének megfelelően meg kellett kezdeniük a kivonulást a szíriai városokból. Ellenzéki aktivisták szerint nincs jele annak, hogy ez megtörtént volna. Bővebben>>>

Fotó: Reuters


Burhán Galjún, a Szíriai Nemzeti Tanács (SNC) – a szíriai ellenzék fő szervezete – elnöke a tűzszünet azonnali betartására szólította fel a damaszkuszi rezsimet. Keddi isztambuli sajtóértekezlete után kiadott közleményében a SNC leszögezte, mint a nép legitim képviselője „nem fogadhatja el, hogy a rezsim a(z Annan által jegyzett) béketervet a gyilkolásra adott engedélynek tekintse”.

Fotó: Reuters


Ugyanilyen értelemben nyilatkozott Basma Kodmani, az SNC szóvivője egy keddi genfi sajtóértekezleten kedden, ahol kijelentette: semmi jele annak, hogy a szíriai kormánycsapatok a megállapodással összhangban megkezdték volna a kivonulást a városi övezetekből. A szóvivő szerint a szíriai ellenzék nem fogadhat el egy részleges tűzszünetet, és azt akarja, hogy a kormányerők szüntessenek be minden erőszakot kedden, a tűzszüneti megállapodásnak megfelelően.

Fotó: Reuters

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.