Ártatlannak vallotta magát az afroamerikai fiatal megölésével vádolt Zimmerman

PR

2012. május 9., szerda 00:20, frissítve: szerda 10:40

Ártatlannak vallotta magát kedden ügyvédjén keresztül George Zimmerman, akit hirtelen felindultságból való emberöléssel vádolnak, miután február végén a floridai Sanfordban agyonlőtte a 17 éves, fegyvertelen, afroamerikai Trayvon Martint.

A haláleset Amerika-szerte indulatokat váltott ki, mert a fehér és latin-amerikai felmenőkkel rendelkező Zimmerman ellen, aki önvédelemre hivatkozott, több mint másfél hónapig nem indult eljárás. Jogvédő csoportok szerint a hatóságok rasszista részrehajlás miatt hagyták hetekig futni a vádlottat, aki ugyancsak „faji” előítéletek miatt találta gyanúsnak Martint. Zimmerman kedden csak az ügyvédje, Mark O’Mara által képviseltette magát, aki korábban az esetet övező megkülönböztetett közfigyelem miatt a szokásos ügymenet lassítását kérte. Floridában minden vádlottat megilleti, hogy ügyének tárgyalását legkésőbb 175 nappal a vádemelés után megkezdjék, de a jogi képviselő „pótlólagos időt” kért a felkészülésre.

Mint azt az ABC News televíziónak elmondta, ezt részben azért tartja szükségesnek, hogy az ügy által keltett „faji” indulatok elüljenek. O’Mara arra számít, hogy az ügyészség a héten több ezer oldalnyi nyomozati anyagot fog a rendelkezésére bocsátani. A 28 éves Zimmermant, aki önkéntes rendész volt Sanfordban, életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélhetik, ha bűnösnek találják. A vádlott 150 ezer dollár óvadék kifizetése után szabadlábon védekezhet, de a hatóságok folyamatos GPS-megfigyelés alatt tartják.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.