Assange garanciát akar

MD

2012. június 25., hétfő 11:02

Julian Assange, a WikiLeaks alapítója egy hétfői lapinterjúban diplomáciai garanciákat kért arra, hogy az Egyesült Államok végül nem fogja őt bíróság elé állítani titkos dokumentumok nyilvánosságra hozataláért, miután London kiadja őt Svédországnak.

„Végső soron ez azon múlhat, hogy Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Svédország milyen garanciákat hajlandó adni” – jelentette ki az ausztrál származású Julian Assange egy interjúban, amelyet a Sydney Morning Herald című napilapnak adott Ecuador londoni nagykövetségéről.

A Londonban tartózkodó Assange múlt kedden politikai menedékért folyamodott Ecuador diplomáciai képviseletéhez, miután a brit Legfelsőbb Bíróság elutasította kiadatási ügyének újratárgyalását, s ezzel valószínűvé vált, hogy átadják őt Svédországnak, ahol szexuális bűncselekmények vádjával folyik ellene nyomozás. Ecuador még nem döntött Assange kérelméről.

A WikiLeaks alapítója attól tart, hogy Svédország átadja őt az Egyesült Államoknak, hogy ott bíróság elé állíthassák kémkedésért, amiért kiszivárogtató portálja két évvel ezelőtt nyilvánosságra hozott mintegy 400 ezer titkos, illetve bizalmas minősítésű amerikai diplomáciai iratot.

„Ha, például, az Egyesült Államok garantálná, hogy eláll a vádesküdtszéki vizsgálattól és a WikiLeaks publikációs tevékenységének minden további vizsgálatától, az egy fontos garancia lehetne” – mondta Assange a napilapnak.

Az ausztrál kormányt nem érdekli eléggé

A férfi ismét szemére vetette az ausztrál kormánynak, hogy nem követi kellő komolysággal ügyének alakulását. „Ez egy nagyon súlyos politikai ügy (...), amelyet az ausztrál kormánynak az azt megillető komolysággal kellene kezelnie” – mondta. „Az Egyesült Államokban, az alelnöktől kezdve mindenki úgy emleget engem, mint egy high-tech terroristát, csakúgy mint a svéd miniszterelnök és a külügyminiszter, s erre (Julia) Gillard kormányának nyilvánvalóan reagálnia kéne” – vélekedett Assange.

Ausztrália vasárnap ismét azt hangoztatta, „semmi sem utal arra”, hogy az Egyesült Államok a WikiLeaks alapítójának kiadatását kérné, ha a brit hatóságok kiadják őt Svédországnak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.