Aszad kételkedik a tűzszünet megvalósulásában

MTI

2016. február 16., kedd 00:28

Egy tűzszünet nem azt jelenti, hogy minden szemben álló fél le is teszi a fegyvert, senki sem képes arra, hogy egy hét alatt megteremtse a fegyvernyugvás feltételeit – jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök az állami televízióban közvetített beszédében hétfőn.

Az államfő szerint a tűzszünet elsősorban azt teszi lehetővé, hogy a „terroristákat megakadályozzák állásaik megerősítésében”. Úgy fogalmazott, hogy nem lesz engedélyezett a fegyverek és felszerelések szállítása, a terroristák mozgása vagy az állások megerősítése.

Eközben Staffan de Mistura ENSZ-megbízott Damaszkuszba érkezett, hogy kedden Valid al-Mualem szíriai külügyminiszterrel találkozzon, s egyebek közt a genfi béketárgyalások folytatásáról tárgyaljon.

A szíriai konfliktus rendezésének céljával február elején rendezett, ám néhány nap után felfüggesztett genfi béketárgyalást a tervek szerint február 25-én folytatnák.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.