Aszad szólt az Annan-tervről

PR

2012. március 29., csütörtök 19:24

Bassár el-Aszad szíriai elnök leszögezte csütörtökön, hogy országa elfogadta Kofi Annan nemzetközi küldött tervét a válság feloldására. Az Arab Liba párbeszédre szólította fel a Szíriában egymással szemben álló feleket. Núri al-Máliki iraki kormányfő egy szíriai nemzeti egységkormány megalakítását javasolta.

A BRICS-országok Új-Delhiben zajló csúcsértekezletére küldött üzenetben, amelyet a SANA hivatalos szíriai hírügynökség idézett, Aszad kijelenti: „Szíria tájékoztatta Annan urat, hogy elfogadta az általa beterjesztett tervet, és bizonyos megjegyzéseket fűzött hozzá.” Szíria, a válság lezárására irányuló stratégiájának keretében elfogadta Kofi Annan ENSZ-különmegbízott küldetését, és minden lehetséges erőfeszítést ki fog fejteni, hogy sikerre segítse ezt a küldetést – mondja az idézett üzenetben az államfő.

„Vessen véget a népe elleni erőszaknak”

Párbeszédre szólította föl a Szíriában egymással szemben álló feleket az Arab Liga az „arab tavasz” óta megtartott első csúcstalálkozóján csütörtökön. Az iraki fővárosban tartott tanácskozás résztvevői elutasítottak „bármilyen külföldi beavatkozást” Szíriában, ugyanakkor továbbra sem sikerült megállapodniuk az egy éve tartó konfliktus megoldását célzó egységes stratégiában.

Az államfők fölszólították Bassár el-Aszad szíriai elnököt és kormányát, hogy hajtsa végre a Kofi Annan ENSZ-különmegbízott által beterjesztett hatpontos béketervet. A terv előirányozza egyebek között a politikai foglyok elengedését és egy azonnali tűzszünetet, amelynek ellenőrzését az ENSZ-re bízná. Egyedül a kuvaiti emír ütött meg kemény hangot; követelte, hogy a szíriai rezsim „vessen véget a népe elleni erőszaknak”.

Aszad szíriai ellenfelei megismételték, hogy nem hajlandók tárgyalni a rezsimmel. „A szíriai nép hat hónapja azt mondja: nincs párbeszéd bűnözőkkel” – közölte a Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) nevű ellenzéki szervezet. Az ENSZ adatai szerint immár eléri a kilencezret a rendszerellenes tiltakozások halálos áldozatainak száma Szíriában.

A Szíriával kapcsolatos nézeteltérések jeleként az Arab Liga 22 tagállamából csak tíz képviseltette magát a legmagasabb szinten; az Öböl menti arab országok vezetői közül csak a kuvaiti emír vett részt a csúcson. Jelen volt viszont a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által háborús bűncselekmények vádjával körözött szudáni elnök, Omar el-Besir és meghívott vendégként Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is.

A csúcstalálkozón Szíria mellett szó esett a jemeni megbékélési folyamatról és az izraeli–palesztin helyzetről.

Az al-Kaida hasznot húzhat a számos arab országot megrázó elégedetlenségi mozgalmakból – figyelmeztetett Núri al-Máliki iraki kormányfő az Arab Liga bagdadi csúcsértekezletén csütörtökön mondott beszédében. A tanácskozás házigazdájának szerepét ellátó Irak miniszterelnöke úgy vélte: a nemzetközi terrorhálózat „meglovagolhatja” az arab országokban a hatalommal szembeszegülők céljait. Miután Irakban vereséget szenvedett, azokban az arab országokban talál magának gyenge pontokat, amelyek jelentős politikai felfordulással szembesültek. Az iraki kormányfő a szíriai helyzettel kapcsolatban megjegyezte: a szemben álló felek felfegyverzése egyenlő lenne a regionális háborúra való felhatalmazással. Előkészítené a terepet a külföldi katonai intervenciónak.

Bagdad álláspontja szerint a válság leküzdésére a legjobb gyógyír a nemzeti párbeszéd – mondta Máliki. Az arab országok és az ENSZ felügyelete mellett lefolytatandó dialógus célját Máliki egy olyan szíriai nemzeti egységkormány megalakításában határozta meg, amely elvezeti az országot a szabad választásokig. A csúcson részt vevő államfők közül Monszef Marzúki tunéziai elnök különösen kemény szavakkal ítélte el a damaszkuszi rezsimet, és távozásra szólította fel Bassár el-Aszad szíriai elnököt. Szorgalmazta, hogy győzzék meg az Aszad mellett még mindig kitartó politikusokat: ennek a rendszernek nincs jövője, fel kell számolni.

Mint azt megírtuk, Franciaország elítélte a Szíriában folytatódó elnyomást, ahol a Bassár el-Aszad vezette rezsim annak ellenére folytatja az erőszakot, hogy elfogadta az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja, Kofi Annan által kidolgozott béketervet.

Mint arról beszámoltunk, a BRICS-országok vezetői egyöntetűen úgy vélik, hogy csak párbeszéd útján lehet véget vetni az erőszaknak Szíriában. A damaszkuszi külügyminisztérium szóvivője szerdán kijelentette: Szíria vissza fogja utasítani az Arab Liga csütörtökre Bagdadba tervezett csúcsértekezletének minden kezdeményezését.

Korábban az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának szóvivője azt közölte: Szíria elfogadta az Annan-tervet. Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kijelentette: fontos lépés, hogy Szíria elfogadta Kofi Annan béketervét, de bizonyítani a cselekedeteivel tud majd az Aszad-rendszer.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.