Átfogó hackertámadás érte a kínai internetet

2015. május 1., péntek 22:18

Több napon át komoly zavart okozott Kínában egy rejtélyes hackertámadás – jelentette a China Daily című angol nyelvű napilap pénteki számában.

A cikk szerint a történtek a külföldi számítógépes támadások veszélyeire, a kínai internethálózat kiszolgáltatottságára irányították rá a figyelmet. A zavart az internetezők, illetve a külföldi szakértők először a kínai hatóságok hibás hálózati szűrésének tulajdonították.

A sokakat kétségbe ejtő jelenség lényege az volt, hogy a kínai, illetve Kínában élő internetezők az általuk felkeresett oldalak helyett egy másikra jutottak: vagy a wpkg.org nyílt szoftverszolgáltató nyílt meg a számukra, vagy egy lengyel magán utazási oldal, a Ptraveler.com kínálta magát olvasásra.

Nemcsak a CNN, a Yahoo vagy például a német Bild, de az Index, a Pekingikacsa.blog és az Emirates légitársaság oldalait is átirányították, ahogyan számítógépes játékokét vagy német sportfogadási portálokét is. Azok az internetezők, akik vpn-nel, vagyis virtuális magánhálózaton keresztül kapcsolódnak a világhálóra, nem találkozhattak ezzel a problémával.

Nem találtak magyarázatot

A külföldi fórumoldalakon, a Microsoft, az Apple és számos más – fórumlehetőséget nyújtó – szolgáltatónál, szakportálokon és helyi közösségi médiában egyre-másra nyíltak meg a segélykérő topikok, amelyekben az emberek a hirtelen feltűnt jelenségre, illetve annak megoldására kerestek választ. A szakértők azonban nem találtak magyarázatot rá és többnyire csak a kínai hatóságokat okolták a helyzetért.

A szakemberek szerint a hosszan tartó – 4-5 napos – támadást külföldi hackerek a kínai távközlési szolgáltatók szerverei ellen hajtották végre, amire eddig nem volt példa. Állítólag a rosszindulatú szoftvert úgy írták meg, hogy azok az oldalak váltak érintetté, amelyek lehetővé teszik, hogy a Facebookon keresztül is belépjenek rájuk. A hackertámadás legnagyobb áldozata a legnagyobb kínai internetszolgáltató, a China Telecom volt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Lehetetlen a hackerek azonosítása

Szakértők úgy vélik, hogy a kárt okozók azonosítása szinte lehetetlen, mivel a támadást szerverek távirányításával is elkövethették. Közölték, egyelőre egyetlen magánszemély vagy szervezet sem vállalta magára a történtekért a felelősséget.

A számítógép-hálózatot érő vészhelyzetek technikai megoldásait kereső koordinációs központ jelentése szerint a kínai infrastruktúra rendkívül sérülékeny. Külföldi kibertámadásokból egyre több van – állapították meg szakértők –, és egyre több célozza az internetes hálózati rendszer kulcspontjait, a kormányzati intézményeket és a befolyásos iparági szervezeteket.

A közölt statisztikából az derül ki, hogy a tavalyi külföldi támadásoknak csaknem a 22 százaléka érkezett az Egyesült Államokból. Közel 20 százalékban hongkongi „feladót” azonosítottak, kevéssel több mint 8 százalék érkezett Dél-Koreából, majd Japán, India, Tajvan, Németország, Mexikó, Franciaország és Oroszország következik. 32,3 százalék esett az egyéb kategóriába.

Az internetbiztonsággal foglalkozó szervezet közlése szerint tavaly több mint 1500 biztonsági hibát észleltek a távközlési szolgáltatóknál, háromszor többet, mint egy évvel korábban. A China Daily szakértője szerint Kína jelentősen el van maradva a hackerelhárítás rendszerét tekintve, s nincs birtokában az internetbiztonság szavatolását szolgáló igazán hatékony módszereknek.

Forrás: MTI

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.