Ausztrália húszezer menekült befogadását vállalja

2012. augusztus 23., csütörtök 17:26

Ausztrália a jövő évtől húszezer menekült befogadását vállalja évente a jelenlegi 13 750-nel szemben, így próbálva gátat vetni annak, hogy a menedéket keresők veszélyes körülmények között, illegálisan érkezzenek az országba – jelentette be csütörtökön Julia Gillard ausztrál kormányfő.

Ezt a törekvést szolgálja a múlt héten elfogadott új bevándorlási törvény is, amelynek értelmében a hatóságok újranyitják a Pápua Új-Guineán és Naurun működő ideiglenes menekülttáborokat. „Az első számú üzenet az, hogy aki hajóra száll (Ausztrália felé), azt kockáztatja, hogy Naurura vagy Pápua Új-Guineára fogják szállítani. A második viszont az, hogy ha az illető a szigeteken marad, akkor számíthat ausztráliai elhelyezésre is” – hangsúlyozta Julia Gillard.

Angus Houston, az ausztráliai humanitárius szerepvállalás fokozását javasló szakértői bizottság vezetője elmondta: ajánlásukkal arra akarják ösztönözni a rászorulókat, hogy hivatalos csatornákon keresztül kérjenek menedéket. Chris Bowen bevándorlásügyi miniszter rámutatott: az eddigi 13 750-ről 20 ezerre emelt évi keretszám lehetővé teszi, hogy a Jordániába, Törökországba és Libanonba menekült afgánok, szíriaiak és irakiak közül Ausztrália is befogadjon csoportokat. Hozzátette, hogy a Srí Lanka-i, mianmari, malajziai, thaiföldi és indiai menekültek továbbra is a program fő kedvezményezettjei maradnak.

A naurui átmeneti táborhely 500 fő elhelyezésére lesz alkalmas, míg a pápua új-guineai tábor kapacitásával kapcsolatban még nem született megállapodás, folynak a tárgyalások. A központokat várhatóan egy hónap múlva megnyitják.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.