Ausztriában a dalai láma

tt

2012. május 17., csütörtök 21:17

Tíznapos ausztriai látogatásra érkezett csütörtökön a 14. dalai láma, a tibetiek szellemi vezetője.

A dalai láma három városban – Klagenfurtban, Salzburgban és Bécsben – tart előadásokat és szemináriumokat ausztriai útja során. A jövő szombaton Bécsben találkozik Werner Faymann osztrák kancellárral is. A kormányfő hivatala hangsúlyozta, hogy a lámát mint vallási vezetőt fogadja. A találkozón jelen lesz Christoph Schönborn bécsi érsek is.
Ausztriai útja első nyilvános programjának keretében a dalai láma ismét aggodalmának adott hangot Tibet helyzete miatt, ugyanakkor bizakodónak is mutatkozott.

Kína ellenzi, hogy külföldi politikai vezetők találkozzanak a dalai lámával. Peking legutóbb kedden – David Cameron brit kormányfő és a tibeti szellemi vezető előző napi találkozója miatt – adott hangot tiltakozásának. 2007-ben több hónapos lehűlést okozott a kínai–osztrák diplomáciai kapcsolatokban, hogy az akkori kancellár, Alfred Gusenbauer a hivatalában fogadta a lámát.

A dalai láma a karintiai tartományi székhelyen, Klagenfurtban kezdte meg eddigi leghosszabb ausztriai látogatását. Karintiai programja keretében elsőként a karintiai Hüttenberg Tibet-központot kereste fel, és találkozott gyermekkori oktatója, a 2006-ban elhunyt osztrák hegymászó, Heinrich Harrer özvegyével, Carina Harrerrel. Harrerről, aki idén júliusban lenne százéves, „személyes barátjaként és Tibet barátjaként” emlékezett meg. „Megtanította nekem, mi az európai kultúra és mi a demokrácia” – mondta. A láma az elmúlt évtizedekben többször is járt már Hüttenbergben, Harrer szülőfalujában. Mint mondta, Karintiába megérkezni a számára olyan, mintha „régi barátokkal, családtagjaival” találkozna.

A tibeti kultúra veszélyeztetett helyzetben van – mondta a dalai láma. Kijelentette, ő maga továbbra is bizakodó, és – mint fogalmazott – hisz „az igazság és az igazságosság erejében". „Kínában egyre többen vágynak demokráciára, emberi jogokra és mindenekelőtt a véleménynyilvánítás szabadságára – jelentette ki. Úgy vélekedett, hogy ez esélyt jelenthet Tibet számára.

Az indiai száműzetésben élő tibeti szellemi vezető (polgári nevén Tendzin Gyaco) a kínai kormány álláspontja szerint szeparatizmust szít, és erőszakkal el akarja szakítani Tibetet Kínától. A dalai láma ezzel szemben az erőszakmentesség elvét hangoztatja, és azt, hogy az általa képviselt politika autonómiát akar Tibet számára, nem pedig a terület elszakadását.

A 14. dalai láma első ízben 1973-ben látogatott az alpesi országba. Legutóbb 2007-ben járt Ausztriában.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.