Ausztriai gázrobbanás: rendkívüli állapot Olaszországban

,

2017. december 12., kedd 13:54, frissítve: szerda 09:53

Kedd reggel háromnegyed kilenckor hatalmas robbanás rázta meg az alsó-ausztriai Baumgartenben működő gázelosztó központot, Ausztria legnagyobb ilyen létesítményét. Az Oroszországból Szlovákián át érkező gáz mennyisége hirtelen a töredékére csökkent, majd a szlovák földgázszállító cég bejelentette, hogy leállította a Baumgartenbe irányuló szállítmányokat. Egy ember meghalt, 21-en megsérültek, közöttük külföldi állampolgárok is, egy ember súlyosan. A gänserndorfi vöröskereszt a Facebookon azt írta, két helikopter is részt vett a mentésben, az egész környéket lezárták. 

Az elosztóállomás csak pár kilométerre van a szlovák határtól. Mint arról a nagymagasfalui (Vysoká pri Morave) polgármester a szlovák médiának beszámolt, száz méter magasra látta csapni a lángokat, és egy ideig attól lehetett tartani, hogy a tűz átterjed szlovák területre is, ezért mérlegelte az evakuálást. A robbanást és a felcsapó lángokat több határ menti településről, Stomfáról (Stupava) és Pozsony Dévényújfalu (Devínska Nová Ves) városrészéből is látni lehetett.

Az OMV többségi tulajdonában álló Gas Connect Austria honlapján azt közölte, valószínűleg műszaki hiba lehetett a robbanás oka. A baumgarteni állomáson keresztül évente 40 milliárd köbméter földgázt osztanak el Nyugat-, Dél- és Délkelet-Európa felé. Az osztrák vállalat közleményében biztosított arról, hogy Ausztria földgázszükségleteit "belátható ideig" fedezni tudják. Viszont a robbanás miatt további intézkedésig korlátozások állhatnak be az Ausztrián keresztül déli-délkeleti irányba történő szállításokban. Az OMV osztrák kőolaj- és gázipari vállalat becslése szerint a helyreállítási munkák "nem órákig, hanem napokig" tartanak majd.

A robbanást követően jelentősen csökkent az Oroszországból a baumgarteni terminálra érkező földgáz mennyisége: a naponta megszokott 116 millió köbméter helyett ez a mennyiség 16 millió köbméterre zuhant, tudatta az MTI. Oroszországból, Norvégiából és más országokból érkezik ide a földgáz, amelyet a terminálról szállítanak tovább Ausztrián belül, valamint Magyarországra, Horvátországba, Szlovéniába, Franciaországba, Olaszországba és Németországba. Innen indul ki több gázvezeték is: a transz-ausztriai TAG, a nyugat-ausztriai WAG és a magyar-osztrák HAG. A Nyugat-Európába irányuló orosz földgáz-szállítmányok mintegy harmadának célba juttatását a baumgarteni terminálon keresztül bonyolítják.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Olaszország rögtön megérezte a robbanás okozta szolgáltatáskiesést. A gázvezeték Tarvisiónál lép be olasz földre, itt reggel jelenősen csökkent az importgáz volumene. A gazdasági minisztérium rendkívüli állapotot hirdetett. Carlo Calenda tárcavezető az MTI tudósítása szerint azt mondta, az osztrák baleset gázhiányt egyelőre nem okozott, mivel Olaszország tartalékait használja fel. Ezek azonban legfeljebb néhány hétig elegendőek. A miniszter az olaszországi gázellátás diverzifikációját szorgalmazta. Az ENI olasz energiaszolgáltató szerint a baleset miatt kedden 57 millió köbméter hiány keletkezett az olaszországi gázellátásban, és a kimaradás miatt áremelkedés is várható az olasz gázpiacon.

A robbanás várhatóan a magyarországi gázellátásra nem lesz hatással, mert elegendő készletek állnak rendelkezésre. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke kedden az MTI-nek azt mondta, az osztrák irányból kieső gázmennyiség pótlása – a szlovák–magyar együttműködésnek köszönhetően – Balassagyarmat átadási ponton is megoldható, emellett a belföldi tárolói kapacitás is rendelkezésre áll. Hozzátette: a magyarországi földgáztárolók töltöttségi szintje megfelelő, a téli fűtési időszak igényeit bőven fedezi.

Miután Ausztriából leállt a földgázszállítás, az FGSZ Földgázszállító Zrt. kedden közleményt adott ki. Azt írták: a belföldi tárolók töltöttségi szintje, az ukrán import és a magyarországi földgáztermelés együttesen garantálja a lakosság és az ipari fogyasztók folyamatos és biztonságos gázellátását. A garantált gázellátást közleményben erősítette meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is. A téli fűtési szezon kezdetére 2016 azonos időszakához képest 23 százalékkal több, 4,3 milliárd köbméter földgáz állt rendelkezésre a tárolókban – ismertették.

Horvátországban és Szlovéniában egyelőre nem okozott fennakadásokat a gázszolgáltatásban a baumgarteni gázterminálon történt robbanás, közölte a helyi sajtó. Horvátországban tele vannak a gáztárolók. A szlovén Plinovodi gázszolgáltató vállalat pedig úgy nyilatkozott, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne legyenek fennakadások a gázszolgáltatásban és a helyzet egyelőre stabil. Hozzátették: az osztrák korlátozások miatt Szlovénia részben rákapcsolódott az olasz Grozia terminálra.

A szlovák földgázkészletező cég szóvivője szerint sem lesz hatással a szlovák gázellátásra a robbanás.

Az orosz Gazprom Export közleményben reagált a robbantásra. A cég azt írja, hogy minden lehetőt megtesznek azért, hogy a partnereik megkapják a megfelelő gázmennyiséget, és a vezetékein keresztül ideiglenesen újraosztják a szállítandó gáz mennyiségét.

 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.