Az al-Kaida áll a szíriai zűrzavar mögött?

PR

2012. április 29., vasárnap 17:14

A szíriai lapok vasárnap az „arab és nyugati országok által pénzelt” al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot vádolták „a terrorizmus irányításával” Szíriában.

Legkevesebb 32 halottjuk volt az erőszakcselekményeknek szombaton Szíria-szerte: 22 civilt öltek meg a kormányerők, és tíz dezertőr vesztette életét a hadsereggel vívott harcokban – közölte vasárnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Az országban lévő ENSZ-megfigyelők pénteken Homsz város ostromlott Haldíja negyedébe látogattak el.

Damaszkusz 13 hónapja „fegyveres terroristabandákat” okol a zűrzavar terjesztésével a lázongó országban, de ez az első eset, hogy a hivatalos média egyértelműen az al-Kaida szíriai jelenlétére utal. „Amivel Szíriának szembe kell néznie, az túl van az igazságszolgáltatás alól kibúvó, államok és pártok által rászedett gyilkosokból álló fegyveres csoportokon, az az al-Kaida által irányított terrorizmus” – írta az asz-Szaura című hivatalos lap.

A Tisrín című kormánylap vezércikkében azt hangoztatta, hogy „a végrehajtás módja és a célpontok megválasztása (...) az utóbbi idők terrorista öngyilkos merényleteiben több helyütt (...) a szervezet jelenlétének közvetlen megnyilvánulása”. Az újság arra a következtetésre jut, hogy az al-Kaida támadásai „teljes mértékben feljogosítják az államot polgárai megvédésére”.

Az asz-Szaura szerint „a terrorista robbantások, amelyektől vérzik a szíriaiak szíve, és amelyek ártatlanokat öltek meg”, az al-Kaidára vallanak, amely „a legaljasabb terrorcselekményekért felelős a világban és Szíriában. E terrorizmust nyugati államok, térségbeli országok és egyes arabok is támogatják, hogy kudarcra ítéljék az ENSZ és megbízottjának, Kofi Annannak a tervét.”

„Az Egyesült Államok nemrég elismerte, hogy kommunikációs eszközöket szállít a terroristáknak Szíriába, s ez bizonyítja a kapcsolatokat a terrorszervezetek – élükön az al-Kaidával – és az Egyesült Államok, valamint európai, térségbeli és arab eszközei között” – írja az asz-Szaura.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.