Az Al-Kaida megfenyegette Mianmart a rohingják üldözése miatt

MTI

2017. szeptember 13., szerda 17:17, frissítve: szerda 17:49

Megtorlással fenyegette meg Mianmart az Al-Kaida nemzetközi terrorhálózat a rohingja muszlim kisebbség tagjainak üldözése miatt – jelentette szerdán a szélsőséges szervezetek honlapjait figyelő SITE amerikai hírszerző csoport.

Az Al-Kaida kedd késő este kiadott közleményében felszólította a délkelet-ázsiai térség dzsihadistáit, hogy segéllyel, fegyverekkel és katonai támogatással segítsék a mianmari rohingja muszlimokat. Az egyik indonéziai iszlamista szervezet, az Iszlám Védelmi Front például jelezte, hogy mintegy ezer önkéntest küld Mianmarba.

„A muszlim testvéreinkkel szemben tanúsított kegyetlen bánásmód […] nem maradhat megtorlatlanul – írta közleményében a nemzetközi terrorszervezet. – A mianmari kormánynak meg kell tapasztalnia azt, amit muszlim testvéreinknek kell átélniük.”

Korábban Malajzia védelmi minisztere, Datuk Seri Hishammuddin fejezte ki aggodalmát, hogy az Iszlám Állam esetleg arra használja fel a rohingja menekülthullámot, hogy tagokat toborozzon magának a muszlim kisebbség tagjaiból, akik – mint fogalmazott – „sebezhetők, és választási lehetőség híján vannak”.

Korábban a terrorszervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi azt mondta a jelenlegi erőszakhullám egyik fő helyszínének számító nyugat-mianmari Arakán államra, hogy kulcsfontosságú régió „a dzsihád szempontjából”.

Az ENSZ dakkai irodájának szerdán közölt adatai szerint csaknem 380 ezer rohingja menekült el Mianmarból az elmúlt három hétben a szomszédos Bangladesbe. A bangladesi hatóságok adatai szerint csaknem száz rohingja vesztette életét a két ország közötti Naf folyóban, miközben a bangladesi partokat próbálták elérni.

A menekülthullám azután indult meg, hogy a mianmari hadsereg „tisztogatási műveletbe” kezdett, amiért több mint két hete rohingja muszlim szélsőségesek összehangolt támadásokat hajtottak végre mintegy harminc rendőrőrs és egy katonai laktanya ellen Arakán államban.

Ott több mint egymillió rohingja él, de a mianmari kormány a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekinti őket, nem hajlandó állampolgárságot adni nekik, így jogfosztottak. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának korábbi jelentése szerint a rohingják szabad mozgását, az oktatáshoz és a munkához való jogát is korlátozzák a mianmari hatóságok.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.