Az al-Kaida ölt Damaszkuszban?

tt

2012. május 11., péntek 14:54

A csütörtöki damaszkuszi kettős robbantás, amelynek 55 halottja volt, a jelek szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat műve volt, amelyet "igen erős kapcsolat fűz" Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjéhez – jelentette ki pénteken Burhán Galjún, az ellenzéki Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.

„A rezsim új technikával, a terrorizmuséval próbálja megölni az Annan-tervet” – mondta egy tokiói sajtóértekezleten a legjelentősebb szíriai ellenzéki szervezet vezetője, utalva Kofi Annannak, az ENSZ és az Arab Liga Szíria-ügyi megbízottjának a béketervére.

Mint mondta, „nem lesz békés megoldása” a szíriai erőszaknak, „ha nem ütköznek erővel való fenyegetésbe azok, akik nem hajtják végre a tervet”. Véleménye szerint „a terv ma válságban van”, s „ha a szíriai rezsim továbbra is szembeszáll vele, továbbra is a terrorizmushoz és a bombákhoz folyamodik, akkor a terv meg fog halni”. Felszólította a nemzetközi közvéleményt, hogy ne enyhítse a damaszkuszi rezsimre gyakorolt nyomást.

A kormány viszont külföldről támogatott terroristákat okol a gyilkos robbantásokért. Szíria csütörtökön panaszt tett az ENSZ Biztonsági Tanácsánál (BT) és főtitkáránál a damaszkuszi kettős merénylet miatt, amelyet az ország ellen szőtt „terrorista összeesküvés” bizonyítékának tart. „Ezek az újabb bűncselekmények arról tanúskodnak, hogy Szíria külföldről fizetett és felfegyverzett szervezetek terrortámadásának a célpontja” – írta a BT-nek és Ban Ki Munnak küldött üzenetében a külügyminisztérium.

A levélben vádakat fogalmaztak meg név szerint nem említett „ismert médiumok ellen is, amelyek erőszakra uszítanak (…) és még több bűncselekményre buzdítják” a lázadókat. Damaszkusz rendszeresen bírálja a katari al-Dzsazíra és a szaúdi tőkével működő dohai al-Arabíja tévéállomást, mivel Katar és a királyság is a szíriai ellenzék harcias támogatója.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.