Az al-Kaida rabolta el az amerikait

WA

2011. december 2., péntek 06:12

Az al-Kaida vállalta magára egy Pakisztánban élő amerikai állampolgár elrablását.

Ajmán az-Zavahri, a nemzetközi terrorszervezet vezetője csütörtökön közzétett üzenetében közölte, hogy az augusztus 13-án elrabolt Warren Weinstein szabadlábra helyezéséért cserébe azt követelik az Egyesült Államoktól, hogy állítsa le a pakisztáni, afganisztáni, szomáliai és jemeni célpontok elleni légicsapásait, valamint engedje el foglyait. A terrorvezér 31 perces üzenetéről az iszlamista honlapokat figyelő, SITE nevű amerikai szervezet számolt be.

Zavahri, aki azután vette át az al-Kaida vezetését, hogy egy amerikai kommandó végzett elődjével, Oszama bin Ladennel, üzenetében azt is megerősítette, hogy helyettese életét vesztette Pakisztánban augusztusban egy amerikai légitámadás következtében. Azzal fenyegetőzött, hogy megtorló csapásokat hajtanak végre.

Weinsteint nyolc-tíz fegyveres rabolta el a pakisztáni Lahorban lévő otthonából. A hatvanas éveiben járó amerikai férfi hat éve él Pakisztánban, és az amerikai kormányzati segélyek célba juttatásával foglalkozó J. E. Austin Associates cég pakisztáni igazgatója. Végzettsége nemzetközi jogász és közgazdász.

Pakisztánban gyakoriak a zömében váltságdíjért elkövetett emberrablások, s az áldozatok túlnyomó többsége helybéli. Néha külföldieket is elrabolnak, de a lahorihoz hasonló szervezett támadás ritka.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.