Az aleppóinál is véresebb ütközet következhet

2017. január 2., hétfő 19:23, frissítve: kedd 08:47

Miután a szíriai kormányerők visszafoglalták a lázadóktól Aleppót, számos szakértő azt valószínűsíti, hogy Aszadék következő célja Idlib visszaszerzése lesz. Csakhogy egyáltalán nem lesz könnyű dolguk: a tartományban legalább ötvenezer fegyveres áll majd velük szemben.

Mi lesz a szíriai háború következő állomása Aleppó visszaszerzése után? – ez a kérdés foglalkoztatja december óta a térség szakértőit, ami egyáltalán nem véletlen. Aleppó már kevesebb kormánykatonát köt le, a december végén tető alá hozott orosz–török megállapodás értelmében pedig a szíriai tűzszünetet több lázadó csoport is elfogadta. Így a szíriai frontvonalak alapvetően rendeződhetnek át, amiről már több forgatókönyv is készült.

A libanoni Al Masdar News elemzői például azzal számolnak, hogy Aszadék először a nyugaton megmaradt, a kormánypárti területeken lévő lázadó zárványokat számolják fel. Csak ezután fordulnának Idlib tartomány ellen, ami megteremtené annak a lehetőségét, hogy végleg leszámoljanak az Iszlám Állammal az ország keleti területein.

A The Washington Institute for Near East Policy szakértője azonban egészen más forgatókönyvvel számol: szerinte Aszadék hamarosan Idlib ellen vonulhatnak, ami korántsem lesz egyszerű feladat.

A lázadók fellegvára

Habár a kormányerők most már erős védelmi vonalakat építettek ki Aleppó körül, az elemzés szerint a Dzsabhat Fatah al-Sam (vagyis az an-Nuszra Front nevű terrorszervezet) újabb támadást indíthat a városért, ahogy azt augusztusban is tette, mikor áttörték az Aleppó köré vont ostromgyűrűt. Éppen emiatt a szakértő arra számít, hogy Idlib tartomány lesz a szíriai hadsereg következő célpontja.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
 

Viszont a tartomány a lázadók fellegvára, sőt az Institute for the Study of War szerint több mint 50 ezer fegyveres tömörül a Dzsais al-Fatah nevű ernyőszervezet alatt és az egykori an-Nuszra Front soraiban. Emellett a tartomány számos előnyt tartogat a lázadóknak. Mamun Abu Novar katonai szakértő szerint így a nyílt vidéki területek és a Törökországgal közös határ is nekik kedvez, sőt itt az orosz légierő sem tud olyan hatékonyan működni, mint Aleppónál, hiszen itt lényegesen nagyobb területről van szó.

Óriási emberáldozatokkal járna

Miben lenne más az idlibi csata, mint az eddigiek? – ezt a kérdést tettük fel Wagner Péternek, a Külügyi és Külgazdasági Intézet Közel-Kelet-szakértőjének, aki egyáltalán nem biztos abban, hogy a szíriai hadsereg rögtön nekikezdene a tartomány visszafoglalásának. Ennél valószínűbbnek tartja, hogy előbb a kormánypárti enklávékat szabadítják fel, amelyekből még bőven maradt az ország nyugati részén; elég csak Homsz és Damaszkusz környékére gondolnunk, vagy a Golán-fennsíkhoz közeli részekre.

A szakértő emlékeztet: Aleppó esetében alapvetően egy bekerített várost kellett elfoglalniuk a kormányerőknek, Idlibben azonban több város is van, sőt a tartomány összeköttetésben áll Törökországgal is, ami egészen más környezetet biztosít a harc megvívásához. Így Wagner Péter szerint könnyen helyi ostromháborúk kialakulásáig fajulhat az összetűzés, ami már korábban is óriási emberáldozatokat követelt Szíriában.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.