Az államfő a fiskális paktum ratifikálását szorgalmazza

TK

2012. március 7., szerda 12:47, frissítve: szerda 13:34

Az EU pénzügyi fegyelmet és stabilitást szolgáló szerződésének mielőbbi ratifikálását kérte a román parlamenttől Traian Băsescu államfő a bukaresti törvényhozás két házának szerdai együttes ülésén elhangzott beszédében.

Băsescu szerint ezzel Románia a fenntartható, hosszú távú fejlődés mellett kötelezné el magát, azt vállalja, hogy felelősen bánik a közpénzekkel, és így megnyugtatná befektetőit. Hangsúlyozta: a bukaresti parlament úgy is becikkelyezheti a szerződést, hogy egyes rendelkezéseit csak akkor lépteti életbe, amikor bevezeti az eurót. „Én azonban azt ajánlom, hogy a parlament fogadja el és léptesse is életbe a szerződés egészét” – mondta a törvényhozás két házának együttes ülésén.

A román államfő kifejezte meggyőződését, hogy Európának tovább kell lépnie az integráció útján. „Az Európai Uniónak egyetlen esélye van arra, hogy a globalizáció zászlóshajója legyen, és ezt az európai államok uniójának hívják.” Hozzátette: ez az út lassan, de biztosan az Európai Egyesült Államok létrehozásához vezet.

Több mint egyórás beszédében Băsescu kifejtette, hogy Romániának még az euróövezethez való csatlakozás előtt versenyképessé kell tennie gazdaságát; szerinte a mezőgazdaság, az idegenforgalom és a bányászat lehet a román gazdasági fejlődés motorja. Az államfő a romániai arany- és színesfémbányászat felélesztését kérte a politikusoktól: szerinte az ilyen módon létesülő munkahelyek jelentik Románia valódi aranyát.

Az elnök köszönetet mondott a februárban lemondott Boc-kormánynak, amiért vállalta az – államcsőd elkerülése szempontjából létfontosságú – megszorító intézkedések népszerűségvesztéssel járó politikai áldozatát. Ugyanakkor kifejezte reményét, hogy a közalkalmazottak fizetését még a nyáron vissza lehet állítani a két évvel ezelőtti, 25 százalékos bércsökkentés előtti szintre.

Băsescu ismételten felszólította a bukaresti törvényhozást, hogy tartsa tiszteletben a 2009-es népszavazás határozatát, amely az egykamarás parlament kialakításáról döntött, a képviselők maximális számát pedig 300 főben határozta meg.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A román parlament tavaszi ülésszakát bojkottáló ellenzék Traian Băsescu beszéde idején sem volt jelen az ülésteremben, csak a kormánykoalícióhoz tartozó pártok hallgatták meg a helyszínen. A szociálliberális ellenzéki szövetség vezetői korábban jelezték: azon az ülésen viszont jelen lesznek a parlamentben, amelyiken a fiskális paktum ratifikálását tűzik napirendre.

Az államfő szónoklatát egy körülbelül tízfős csoport hangos bekiabálással zavarta meg a karzatról, akik lemondását követelték, és Mihály királyt éltették. A tiltakozókat kivezették az ülésteremből.

Beszámoltunk róla, hogy a fiskális paktumot Orbán Viktor is aláírta. A miniszterelnök elmondta, hogy a mai uniós döntésnek köszönhetően végre a növekedési politika is komolyan érvényre juthat Európában. Bővebben>>>

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.