Az állampolgárságuk miatt nem kapják meg a vízumot

PR, NT

2012. július 16., hétfő 21:28

Szíria nem hajlandó vízumot adni az ENSZ segélymunkásainak, de a világszervezet azon van, hogy legyőzze ellenkezését, és kiterjeszthesse szíriai segélyakcióját, amelyre egyre nagyobb szükség van – közölte hétfőn az ENSZ egyik segélyezéssel foglalkozó vezető alkalmazottja.

Több nyugati ország – az Egyesült Államok, Franciaország, Kanada, Nagy-Britannia és még két állam – polgárait nem akarja beengedni Szíria az állampolgárságuk miatt. „Mi ezt élesen ellenezzük, és azon vagyunk, hogy a szíriai kormányt rávegyük álláspontja megváltoztatására” – közölte a Reuters hírügynökséggel John Ging, aki az ENSZ égisze alatt Genfben megtartott 4. szíriai humanitárius fórumon elnökölt.

A szíriai lázadás kezdete óta a leghevesebb harcok dúltak vasárnap este Damaszkusz több negyedében.

Az ENSZ-alkalmazott azt is elmondta, hogy Szíria évente 4-5 millió tonna gabonát fogyaszt, ám az utóbbi hat évben ennél kevesebbet termelt, s az idén is mindössze 2,3 millió tonna körüli termés várható, ami jelentős gabonaimportot tesz szükségessé.

„Fel kell készülnünk erre, mert kevesebb gabona lesz a piacon” – jelentette ki John Ging, hozzátéve, hogy az ENSZ Világélelmezési Programja júliusban 850 ezer embert kíván élelemhez juttatni Szíriában, szemben a júniusi 500 ezerrel.

A zsarolás elemei

A „zsarolás elemeit” tartalmazza a Szíria elleni büntetőintézkedések kilátásba helyezése az ENSZ-hez benyújtott nyugati határozattervezetben – ezt már Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte hétfőn Moszkvában.

A Kofi Annannal, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjával tartandó tárgyalásait megelőző sajtóértekezletén Lavrov hangsúlyozta: Moszkva ellenzi, hogy az ENSZ szíriai megfigyelőcsoportja mandátumának meghosszabbítását összekössék az ENSZ alapokmánya szankciókat is lehetővé tevő 7. fejezetével.

Az orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Bassár el-Aszad távozása irreális követelés, mert a szíriai elnök „mögött áll az ország tekintélyes része”. Megismételte: Oroszország politikája nem egyetlen emberre épül, mindazonáltal Moszkva nem fog megengedni olyan politikai átmenetet, amelyet a szíriai nép nem támogat.

A szíriai vezetés egyébként  visszautasította vasárnap Kofi Annan ENSZ- és Arab Liga-megbízott vádját, miszerint a kormányhadsereg nehézfegyvereket vagy helikoptereket vetett be csütörtökön Treimsza faluban, ahol a hadsereg támadásának ellenzéki források szerint legalább százan estek áldozatul.

Egyre több támadás éri az Aszad-ellenes erők részéről a kisebbségben élő keresztényeket, mert a lázadók potenciális veszélyforrásnak, a regnáló elnök támogatóinak tartják őket. A keresztényellenesség fokozódásáról tanúskodik a Reuters által készített fotó is, melyen egy lázadó papi öltözékben, fegyverrel és egy letört kereszttel a kezében fényképezkedik. Korábban egyébként a keresztények is csatlakoztak a Bassár el-Aszad rezsimje elleni kormányellenes tüntetéshez, ám később visszavonultak a lázadásoktól, ugyanis úgy voltak vele: kiszámíthatóbb számukra egy diktatúra által biztosított vallásszabadság, mint az iraki vagy egyiptomi példa.



Adományokat gyűjt a Vöröskereszt

A Szíriában kialakult polgárháborús állapotok miatt nehéz helyzetbe jutott, nélkülöző lakosság megsegítését szolgáló adománygyűjtésre szólít fel a Magyar Vöröskereszt – közölte a szervezet az MTI-vel. A Szíriai Arab Vörösfélhold segítséget kért a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségétől (IFRC). A Vöröskereszt és Vörösfélhold Nemzeti Társaságok – így a magyar tagszervezet is – felhívást tesznek közzé a lakosság, a vállalatok és intézmények körében, hogy pénzadománnyal segítsék a polgárháborús helyzet által sújtott, nélkülöző szíriaiak ellátását: 27,2 millió svájci frank összegyűjtésére szólítanak fel a Szíriai Arab Vörösfélhold segélyműveletének támogatására.

Az összegből kétszázezer rászoruló egy évi ellátását biztosítaná a Szíriai Arab Vörösfélhold. Ezzel egyidejűleg a humanitárius szervezet megerősíti jelenlétét az érintett térségben, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban tudjon reagálni a mintegy másfél millió ember várható szükségleteire. A szolidaritásukat kifejezni kívánók pénzadományukat belföldi átutalás esetén a Magyar Vöröskereszt K&H Bank 10405004-00026548-00000009 számlaszámára juttathatják el. A közlemény rovatban fel kell feltüntetni a SZÍRIA szót. Az adományokat külföldről, sőt okostelefon segítségével is el lehet juttatni a szervezetekhez. Az átutalási módok részletei megtalálhatók a Magyar Vöröskereszt honlapján.

Az elnyomás eszközei

Közben katonai célokra is használható kommunikációs eszközöket szállított egy görög és egy olasz cég Szíriának – értesült a WikiLeaks portáltól az AP amerikai hírügynökség. A hírügynökség információi szerint több évig tartott, amíg a görög Intracom SA és az olasz Selex Elsag kiépítette az egész Szíriát lefedő kommunikációs hálózatot. A cégek több ezer kézi, illetve gépjárművekre és helikopterekre szerelhető rádió adó-vevő készüléket szállítottak Szíriának.

„Az effajta műszaki segítségnyújtás kifejezetten nemkívánatos, mert az emberek elnyomására használják” – hangsúlyozta Marietje Schaake holland liberális európai parlamenti képviselő nyilatkozatában. Schaake szeretné elérni, hogy szigorúbb szabályok vonatkozzanak az autoriter államokkal folytatott kereskedelemre. „Az, hogy ezek uniós országokban lévő cégek, árt a hitelességünknek” – magyarázza az EP-képviselő.

Harminc év óta az első

Kongresszust tartanak évtizedes kihagyás után a szíriai muzulmán testvérek Isztambulban hétfőn és kedden, hogy újjászervezzék mozgalmukat és döntéseket hozzanak a damaszkuszi rendszer elleni küzdelemben való részvételükről. Ez a szervezet első ilyen találkozója harminc év óta, amikor egy felkelés leverése miatt számos tag külföldre menekült. Két fő kérdéssel foglalkozik a kongresszus: az egyik a fiatalok és nők aktivizálása a szervezetben, a másik, hogy miként fokozzuk a forradalom támogatását – közölte Omár Musave, aki a Szíriai Nemzeti Tanácsban képviseli a Muzulmán Testvériséget.

Forrás: MTI,MNO

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.