„Az alternatíva úgy hangzik: SPD–Zöldek, vagy CDU–FDP”

Keresztes Lajos

2011. december 26., hétfő 11:48

A konzervatív Die Welt hasábjain Jochen Gaugele Sigmar Gabriel az SPD-be szeretné meghívni a liberális választókat című cikkében ismerteti a pártelnök terveit.

Az SPD elnöke, Sigmar Gabriel a lapnak nyilatkozva kijelentette, a következő, 2013-as szövetségi választásokra a politikai táborokat kívánja szembeállítani. „Az alternatíva úgy hangzik: SPD–Zöldek, vagy CDU–FDP” – nyilatkozta Gabriel. Az SPD elnöke jónak nevezte annak az esélyét, hogy a Zöldekkel közösen megszerezhetik a parlamenti többséget. Központi kampányüzenetként Gabriel a demokratikus részvétel erősítését és a szociális igazságosság kérdését említette.

A kancellárjelölttel kapcsolatban annyit mondott, egyelőre nincs favoritjuk. Szerinte az SPD jobban felkészült a kampányra, mint a szinte csak a kancellár személyére koncentráló CDU. Hogy ki indul Angela Merkel (CDU) ellen, azt az SPD „2012 végén, 2013 elején” fogja eldönteni.

Gabriel szinte kizártnak tartja, hogy a ciklus lejárta előtt felbomlana a Merkel-kormány. „Ez a szövetségi kormány ugyan a legrosszabb, ami valaha volt, azonban abszolút stabil, mert az FDP teljesen alávetette magát a CDU-nak” – nyilatkozta Gabriel. „A kancellárnak nincs többé koalíciós partnere, hanem az egy fogságba ejtett párt. Abban a pillanatban, amikor az FDP szembeszegülne a kancellár kívánságával, az veszélyeztetné az FDP létét a Bundestagban és a kormányban.” Az ettől való félelem megfegyelmezi az FDP-t és stabilizálja a kormányt.

Már a következő választásokkal kapcsolatban Gabriel elutasította, hogy belépjenek egy Angela Merkel vezette szövetségi kormányba. Egyúttal bejelentette, az SPD megpróbálja magát az liberalizmus örököseként pozícionálni. A liberalizmus „túl fontos ahhoz, hogy azt az FDP-vel együtt hagyjuk meghalni” – fogalmazott. A liberalizmus célja, hogy a felvilágosult polgárok szabadon alakítsák életüket, függetlenül egy túlzott hatalommal rendelkező államtól és a piacok korlátlan befolyásától. „Ez egy nagyszerű európai és német hagyomány, amit az SPD-nek meg kell őriznie” – folytatta Gabriel. „Ezért az SPD-nek egyszerre szociálisnak és liberálisnak kell lennie.”

Die Welt (welt.de)

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.