Az amerikai alelnök szerint a venezuelai válság az egész térséget fenyegeti

MTI

2017. augusztus 14., hétfő 20:01, frissítve: hétfő 21:06

Az amerikai alelnök szerint a venezuelai válság fenyegetést jelent az egész nyugati féltekére, és az Egyesült Államok nem marad tétlen ebben a helyzetben.

Mike Pence a kolumbiai Cartagenában nyilatkozott a sajtónak, ahol külföldre menekült venezuelai ellenzékiekkel találkozott, hogy első kézből tájékozódjék a fejleményekről.

„Donald Trump elnök világosan értésre adta, hogy nem fogjuk tétlenül nézni, amint Venezuela összeomlik, és diktatúrává válik… A kudarcot valló venezuelai állam fenyegeti az egész félteke biztonságát, virágzását és az Egyesült Államok népét. Washington a teljes gazdasági és diplomáciai hatalmát fel fogja használni a demokrácia helyreállításáért Venezuelában” – mondta.

Azt nem zárta ki, hogy békés megoldást lehet találni a politikai felfordulásra, de úgy vélte, hogy „Venezuelában változás megy végbe, és annak vagyunk tanúi, hogy diktatúrába zuhan”. Trump elnök pénteken keményebben fogalmazott. Kijelentette, hogy „sokféle megoldás” van asztalon, köztük „szükség esetén a katonai hadművelet is”.

Pence latin-amerikai körutat tesz, amelynek során Kolumbián kívül felkeresi Argentínát, Chilét és Panamát is.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.