Az atomfegyverek betiltásáért küzdő szervezet kapta a Nobel-békedíjat

MN

2017. október 6., péntek 11:06, frissítve: péntek 15:13

Az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil szervezet, az ICAN kapja idén a Nobel-békedíjat – jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság elnöke, Berit Reiss-Andersen.

Az indoklás szerint a szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy milyen katasztrofális humanitárius következményei vannak a nukleáris fegyverek használatának, valamint kiemelkedő erőfeszítéseket tett az atomfegyverek globális és teljes betiltásáról szóló nemzetközi szerződés megkötéséért.

Az ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) 2007 óta működik, mára 468 partnerszervezete van 101 országban.

A szervezet a díjat különösen érdekes időzítéssel kapta meg. A világsajtó hónapok óta azzal van tele, miként fenyegeti egymást Észak-Korea és az Egyesült Államok. A renitens ázsiai atomhatalom kis túlzással heti szinten hajt végre rakéta- vagy nukleáris teszteket, és mára eljutottak odáig, hogy legmodernebb fegyvereikkel szakértők szerint az amerikai szárazföldi térséget is elérnék.

Az ENSZ Közgyűlésének szeptemberi ülésén Donald Trump amerikai elnök már Észak-Korea „elpusztítását” is kilátásba helyezte, amennyiben az megtámadja országát. Kim Dzsongun, valamint az észak-koreai külügyminiszter is arról beszélt, hogy Trump kijelentéseit Phenjan hadüzenetként értelmezte, bár nincsenek arra utaló jelek, hogy ez nem csak retorikai fogás az ázsiai állam részéről.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.