Az atomfegyverek betiltásáért küzdő szervezet kapta a Nobel-békedíjat

MN

2017. október 6., péntek 11:06, frissítve: péntek 15:13

Az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil szervezet, az ICAN kapja idén a Nobel-békedíjat – jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság elnöke, Berit Reiss-Andersen.

Az indoklás szerint a szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy milyen katasztrofális humanitárius következményei vannak a nukleáris fegyverek használatának, valamint kiemelkedő erőfeszítéseket tett az atomfegyverek globális és teljes betiltásáról szóló nemzetközi szerződés megkötéséért.

Az ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) 2007 óta működik, mára 468 partnerszervezete van 101 országban.

A szervezet a díjat különösen érdekes időzítéssel kapta meg. A világsajtó hónapok óta azzal van tele, miként fenyegeti egymást Észak-Korea és az Egyesült Államok. A renitens ázsiai atomhatalom kis túlzással heti szinten hajt végre rakéta- vagy nukleáris teszteket, és mára eljutottak odáig, hogy legmodernebb fegyvereikkel szakértők szerint az amerikai szárazföldi térséget is elérnék.

Az ENSZ Közgyűlésének szeptemberi ülésén Donald Trump amerikai elnök már Észak-Korea „elpusztítását” is kilátásba helyezte, amennyiben az megtámadja országát. Kim Dzsongun, valamint az észak-koreai külügyminiszter is arról beszélt, hogy Trump kijelentéseit Phenjan hadüzenetként értelmezte, bár nincsenek arra utaló jelek, hogy ez nem csak retorikai fogás az ázsiai állam részéről.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.