Az atomfegyverek betiltásáért küzdő szervezet kapta a Nobel-békedíjat

MN

2017. október 6., péntek 11:06, frissítve: péntek 15:13

Az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil szervezet, az ICAN kapja idén a Nobel-békedíjat – jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság elnöke, Berit Reiss-Andersen.

Az indoklás szerint a szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy milyen katasztrofális humanitárius következményei vannak a nukleáris fegyverek használatának, valamint kiemelkedő erőfeszítéseket tett az atomfegyverek globális és teljes betiltásáról szóló nemzetközi szerződés megkötéséért.

Az ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) 2007 óta működik, mára 468 partnerszervezete van 101 országban.

A szervezet a díjat különösen érdekes időzítéssel kapta meg. A világsajtó hónapok óta azzal van tele, miként fenyegeti egymást Észak-Korea és az Egyesült Államok. A renitens ázsiai atomhatalom kis túlzással heti szinten hajt végre rakéta- vagy nukleáris teszteket, és mára eljutottak odáig, hogy legmodernebb fegyvereikkel szakértők szerint az amerikai szárazföldi térséget is elérnék.

Az ENSZ Közgyűlésének szeptemberi ülésén Donald Trump amerikai elnök már Észak-Korea „elpusztítását” is kilátásba helyezte, amennyiben az megtámadja országát. Kim Dzsongun, valamint az észak-koreai külügyminiszter is arról beszélt, hogy Trump kijelentéseit Phenjan hadüzenetként értelmezte, bár nincsenek arra utaló jelek, hogy ez nem csak retorikai fogás az ázsiai állam részéről.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.